Met een lengte van 127 kilometer is de IJssel de kleinste van de grote rivieren van Nederland. Een bijzonder gebied met een eigen geschiedenis en authentieke verhalen. Een groepje bewoners uit de IJsselstreek komt in actie. Zij brengen oude en nieuwe verhalen tot leven in korte video’s over het leven in en rond de IJssel. Nooit eerder is er zoveel filmmateriaal over de IJssel bijeengebracht. Het resultaat? De allereerste twee films en een echt filmfestival! Dat wil je niet missen!
IJsselFilm nodigt u uit voor het eerste IJsselFilmFestival. Dit festival vindt plaats in meerdere plaatsen langs de IJssel. Op zondag 5 september wordt Doesburg aangedaan. Op de IJsselhoeve aan de Eekstraat 15 wordt vanaf 13:30 uur een gevarieerd programma geboden met films, zangkoor en sprekers.
Wat is IJsselFilm?
IJsselFilm is een initiatief van een groep bewoners uit de IJsselstreek. Ze zijn ieder op een eigen manier betrokken bij kleinschalige lokale ontwikkelingen en vinden de inzet van mensen voor hun eigen leefomgeving belangrijk. Film is hun ding.
IJsselFilm geeft lokale groepen de mogelijkheid om een verhaal of een gebeurtenis uit de buurt in een kort filmpje te verbeelden. Ter promotie van de plek en als een bijzondere buurtactiviteit. De IJssel is daarbij een extra inspiratie.
Programma IJsselFilmFestival?
Het IJsselFilmFestival vindt plaats als één van de IJsselbiënnale activiteiten. Het festival is uniek en heeft een bijzonder programma. Voor het eerst is filmmateriaal bijeengebracht over de mooiste rivier van Nederland.
In de middag worden twee films van 90 minuten vertoond waarbij een deel van al het filmmateriaal bijeen is gezet. De film ‘de IJssel en het Water’ gaat over tij en tijdelijkheid. Hierin beelden van bruggen, ruimte voor de rivier, hoog- en laagwater en inrichtingsplannen. In de film ‘de IJssel inspireert’ gaat het over tijd en tijdelijkheid. U ziet fragmenten van de natuur, het verleden, boeren en vissers, recreanten en bewoners, erfgoed en het leven langs de rivier.
Het Hera vrouwenkamerkoor uit Zwolle zingt voorafgaand aan deze films liederen over water, natuur en de IJssel. Voor de kinderen is er een filmstudio ingericht.
Tijdens het avondprogramma worden de bezoekers verleid zelf aan de slag te gaan met het maken van korte audiovisuele producties. Daarbij zijn de kernwoorden: inspiratie en scenario. Er wordt nadrukkelijk op ingegaan hoe een film een verhaal vertelt.
Op de IJsselhoeve in Doesburg zal Pieter Fleury laten zien hoe theaterverhalen worden gemaakt: van idee, naar scenario naar realisatie. Fleury is prijswinnend documentairemaker. Hij maakte producties over bijvoorbeeld Noord Korea, Ramses Shaffy en recent een reportage over de Vuurwerkramp, twintig jaar na dato.
Als intermezzo treedt ‘Vlinderwerk’ op met poëzie over de IJssel en meer. Andere gasten die avond zijn Albert Corporaal (co-auteur van de IJsselatlas) en Wim van Vilsteren (over Drinkbare IJssel).
Gedurende de hele dag zijn er stands met informatie, nieuwe en tweedehands boeken over de IJssel en meer. Ook is catering aanwezig.
Toegangskaart bestellen?
Meer informatie over het IJsselFilmFestival vindt u op www.ijsselfilm.nl. Via die site kunnen kaarten worden besteld. Een toegangskaartje kost € 7,50 per persoon.