Liesbeth Pieterse en Frank Mulder van monument De Witte Hemel zijn vrijdag 29 januari te zien in het televisieprogramma BinnensteBuiten. De aankondiging luidt: “Als je in het Gelderse Drempt het erf van Liesbeth en Frank op loopt, lijkt het of de tijd heeft stilgestaan. Rond hun schattige, monumentale keuterboerderij scharrelen kippen, waggelt een eendenfamilie tussen de pony’s en vind je twee wolhaarvarkens en knuffelvarkens.”
Over BinnensteBuiten
In het KRO-NCRV programma BinnensteBuiten wordt de kijker getrakteerd op een gepassioneerde en duurzame dosis Huis en Interieur, Tuin en Natuur en Eten en Drinken.
BinnensteBuiten biedt binnen- en buitenshuis een kijkje waarbij mensen ter inspiratie en met passie vertellen over hun woning, opvallende interieur, indrukwekkende (moes)tuin of duurzaam geproduceerde (streek)producten. Het programma laat je genieten maar heeft ook aandacht voor duurzaamheid en biodiversiteit. In BinnensteBuiten vertellen bewoners zélf over hun huis of tuin.
Monument De Witte Hemel
Boerderij De Witte Hemel komt al voor op handgeschreven documenten van rond 1820. De naam komt uit het oud-Duits en is een verbastering van ‘Witten Heimaal’, dit betekent gewijde Markeplaats. De plek waar de boerderij op gebouwd staat, is sowieso veel ouder dan de boerderij zelf. De locatie was in heel vroeger tijden een officiële plaats waar recht werd gesproken.
Gelders erfgoed
Sinds ongeveer 2006 is er veel aandacht voor het herinrichten van het boerenerf. Er wordt gestreefd naar een compleet beeld van hoe het hoort te zijn. Een tuin met knip- en scheerheg, struweelhaag, sierstruiken, fruitbomen, knotbomen, geriefhoutbosje, hogere bomen zoals eik en beuk.
In 2006 en later werden al diverse authentieke hoogstam fruitbomen aangeplant. Sinds voorjaar 2020 is het struweel erbij. Deze boerenbeplanting werd via Gelders Erfgoed naar het heersende landschap ingericht.
Televisie en internet
Nieuwsgierig naar de beelden en het hele verhaal? De aflevering van BinnensteBuiten over de bijzondere tuin van monument De Witte Hemel is 29 januari te bekijken op NPO2 om 18:50 uur. Terugkijken op internet kan via https://binnenstebuiten.kro-ncrv.nl/terugkijken.