Project Energietransitie
Afwegingskader duurzame energie
(windmolens en zonnepanelen)
 :
 :
De gemeente Doesburg is een afwegingskader duurzame energie aan het opstellen, waarbij sprake is van mogelijke locaties voor windmolens grenzend aan Achter-Drempt. In de opgerichte werkgroep zijn ook leden van Dorpsraad Drempt vertegenwoordigd.
Het gaat om een lokaal afwegingskader, waarbij de gemeente extra voorwaarden kan stellen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad van Doesburg. Het afwegingskader betreft ook zonnepanelen/-velden.
Ook de gemeente Bronckhorst heeft een afwegingskader opgesteld.
Samenvatting Beleidskader voor windenergie Gemeente Bronckhorst
de lokale spelregels
Op 5 juli 2021 zijn in de gemeenteraad van Bronckhorst de lokale spelregels voor windenergie vastgesteld met het "Bronckhorster beleidskader voor windenergie". Het beleidskader is terug te vinden op de pagina Windenergie op de website van de gemeente.
- In het kader staan de lokale voorwaarden rond participatie, gezondheid en landschap beschreven. Spelregels zijn eisen aan de maximale tiphoogte van windmolens (150 meter), de afstand tot dorpen, lokaal eigenaarschap en maatwerk voor omwonenden van een eventueel windpark.
- Het gebied Eldrik is aangewezen als eventueel toekomstig potentie-gebied voor windenergie. Alle andere gebieden in de gemeente zijn uitgesloten van windmolens met een ashoogte groter dan 25 meter.
- Tot minimaal 2024 verleent Bronckhorst geen medewerking aan wind initiatieven.
- Naast het vaststellen van het beleidskader roept de raad op om maximaal in te blijven zetten op stimulering van energiebesparing en zonnepanelen op het dak.
Documenten Energietransitie gemeente Doesburg / opstellen afwegingskader
DOESBURG LEGT REGELS GROOTSCHALIGE OPWEK ZONNE-ENERGIE VAST
Schone energie hebben we nodig om in de toekomst onze manier van leven te blijven ondersteunen. Zonnevelden zijn een oplossing. Maar fraai zijn ze niet. Wanneer een ontwikkelaar een grootschalig zonneveld wil aanleggen kunnen we dat als gemeente niet weigeren. Wel kunnen we als samenleving eisen stellen aan de manier waarop dat gebeurt. Deze eisen leggen we vast in een afwegingskader. Het college van B&W stelde deze week een conceptversie vast van dit afwegingskader welke tot stand is gekomen met input van een werkgroep bestaande uit inwoners van Doesburg en Drempt. Inwoners hebben drie weken de gelegenheid om hun mening/suggesties aan de gemeente te mailen. Op 19 april kunnen overige geïnteresseerden hun vragen stellen en aanvullingen geven tijdens een inloopavond.
Wat staat er in een afwegingskader
In het afwegingskader zijn wensen en eisen opgenomen over hoe het zonneveld aangekleed moet worden zodat het past in het landschap, wat er moet gebeuren om de leefomgeving te beschermen en hoe omwonenden kunnen mee doen aan het project en/of mee kunnen delen in de opbrengsten. Op deze manier wil de gemeente Doesburg er voor zorgen dat de impact voor omwonenden zo laag mogelijk is en dat zij mogelijk zelfs profijt hebben van een zonneveld.
Afwegingskader wordt gebruikt om plan van ontwikkelaar te beoordelen
Het afwegingskader wordt opgesteld om plannen van ontwikkelaars mee te beoordelen. In de afgelopen periode toonden verschillende ontwikkelaars hun belangstelling. Na vaststelling van het afwegingskader zal de gemeente in de loop van het jaar hen uitnodigen om een plan in te dienen. Deze worden naast het afwegingskader gehouden. Hoe beter het plan rekening houdt met de eisen en wensen uit het afwegingskader, hoe meer punten het krijgt. Het plan met de meeste punten, krijgt de gelegenheid om een zonneveld aan te leggen. Ontwikkelaars worden zo gestimuleerd om een voor Doesburg zo goed mogelijk plan in te dienen. En we hebben iets te kiezen.
Gemeente Doesburg geen eigen zonneveld
De gemeente Doesburg gaat zelf geen zonneveld aanleggen. De gemeente heeft simpelweg geen eigen grond. Wel blijft de gemeente Doesburg kleinschalige zonne-energie op daken en andere mogelijke locaties zoveel mogelijk stimuleren. In 2050 willen we immers energieneutraal zijn.
Inloopavond 19 april
De gemeente Doesburg vindt het belangrijk dat betrokken inwoners en omwonenden kennis kunnen nemen van het concept afwegingskader. Het is immers hun woonomgeving. Daarom organiseert de gemeente Doesburg op 19 april een inloopavond bij de Pannenkoekenbakker aan de Zomerweg 7 in Doesburg. Tijdens deze avond kunnen geïnteresseerden in gesprek met de gemeente om eventuele vragen te stellen of verbetersuggesties te geven. Ook is er de mogelijkheid om via de mail te reageren. Na deze ronde zal het eventueel aangepaste afwegingskader definitief vastgesteld worden door de gemeenteraad.
downloads
• Uitnodiging 19 april flyer [pdf]
• Concept afwegingskader grootschalige opwek zonne-energie [pdf]
ENERGIETRANSITIE GEMEENTE DOESBURG / OPSTELLEN AFWEGINGSKADER
de stand van zaken (door Annemarie Brouwer - bestuurslid Dorpsraad Drempt)
Net als de gemeente Bronckhorst zijn onze buurgemeentes ook bezig met het onderzoeken van de mogelijkheden voor de energietransitie. Dat geld ook voor onze naaste buur, de gemeente Doesburg. Zij hebben daarvoor een routekaart opgesteld: Routekaart Gemeente Doesburg.
In 2020 heeft de gemeente Doesburg onderzocht waar in de gemeente ruimte is om duurzame energie op te wekken met windmolens en zonnevelden.
Dit rapport is terug te vinden op de website van de gemeente Doesburg: Rapport ‘Haalbaarheid windenergie in Doesburg’.
Uit dit rapport blijkt dat er binnen de gemeentegrenzen van Doesburg niet veel locaties geschikt zijn voor grootschalige zonnevelden of windenergieprojecten. Voor de windenergieprojecten zijn 6 locaties qua ruimte geschikt om windmolens te plaatsen. Nadat gekeken is waar er eventueel ruimte is voor zonnevelden en windmolens moet nu worden vastgesteld welke aspecten nog meer van belang zijn om af te wegen of er windmolens en zonnevelden op de locatie mogen worden geplaatst en zo ja, onder welke voorwaarden. De gemeente Doesburg wil deze afwegingen afstemmen met zoveel mogelijk belanghebbenden en heeft daarvoor wijkraden, buurtorganisaties, dorpsraden van omringende dorpen, omwonenden en andere belanghebbende organisaties benaderd om deel te nemen aan een werkgroep die zich gaat buigen over deze voorwaarden. Dit moet leiden tot een afwegingskader, die door de raad van de gemeente Doesburg moet worden goedgekeurd.
Alle 6 locaties waar windmolens mogelijk zijn liggen in de buurt van Voor- of Achter Drempt. In september 2020 is de Dorpsraad Drempt door de gemeente Doesburg benaderd om namens de inwoners van Drempt aan te sluiten bij de werkgroep. Vanuit de Dorpsraad zijn Hans van den End en Annemarie Brouwer aangesloten. Op deze manier blijven wij geïnformeerd en kunnen wij het belang van het dorp Drempt en de leefbaarheid verdedigen.
Naast bestuursleden van de dorpsraad zijn er nog enkele inwoners uit het buitengebied van Achter Drempt gevraagd om deel te nemen aan de werkgroep. Verder bestaat de werkgroep uit vertegenwoordigers van Stichting Buurtschap Noord Oost, LTO Achterhoek, Energiecoöperatie DoesWatt en belanghebbenden en aanwonenden op persoonlijke titel.
Meer informatie over de Routekaart van de gemeente Doesburg en het afwegingskader is hier te vinden: afwegingskader.
Meer informatie over de werkgroep: werkgroep aan de slag.
Er zijn inmiddels een aantal online bijeenkomsten geweest met de leden van de werkgroep. De werkgroep heeft de gemeente Doesburg ervan weten te overtuigen dat de oorspronkelijke planning voor het opstellen van het afwegingskader te optimistisch was. Vooral omdat het, vanwege Corona, lastig is om iedereen goed te informeren over wat er allemaal speelt.
De werkgroep heeft ook vastgesteld dat er te weinig informatie is over wat de inwoners en omwonenden belangrijk vinden. De gemeente Doesburg heeft daarom een bureau in de hand genomen om binnen de gemeente Doesburg en bij direct aanwonenden informatie op te halen door middel van een enquete. De enquête is in samenspraak met de werkgroep opgesteld en inmiddels rondgestuurd en zal binnenkort worden opgehaald.
Daarnaast gaat de gemeente Doesburg met een aantal belanghebbenden rond de tafel voor een interview. Dorpsraad Drempt heeft voorgesteld om hiervoor ook een groep dorpsbewoners uit Achter Drempt uit te nodigen, zodat ook zij hun ideeën en mening met de gemeente Doesburg kunnen delen.
Met de informatie uit de enquête en de gesprekken zal de werkgroep verder gaan met het opstellen van een afwegingskader.
Als Dorpsraad houden wij de vinger aan de pols bij de gemeente Doesburg en houden jullie via de website op de hoogte houden van de ontwikkelingen.
De laatste ontwikkeling binnen de Dorpsraad Drempt is dat Jeroen Bremer de opvolger zal zijn van Hans van den End als lid van de werkgroep Afwegingskader gemeente Doesburg.
Berichten Dorpsraad
-
Munitiedepot Toldijk onderwerp in tv-serie ‘Op de barricade’
-
Enquête woonbehoefte Drempt
-
Bouwplan ’t Doornslag gaat voorspoedig!
-
Een andere cultuur maar dezelfde taal.
Word jij ook Buddy? -
Voor iedereen die wel een financieel steuntje in de rug kan gebruiken
-
Activiteitenprogramma jeugd en jongeren
-
Kom 10 oktober voor een GRATIS gezondheidscheck naar het dorpshuis
-
Inzage algemene zienswijze m.b.t. mogelijk munitiedepot
-
Crowdfunding Kerngroep Munitiedepot
-
Kerngroep Munitiedepot organiseert informatieavond op 17 september
-
Inspanningen tegen de plannen van een munitiedepot op de grens van Toldijk, Hummelo en Drempt
-
Mogelijk munitieopslag in gebied tussen Toldijk, Hummelo en Drempt
-
Wie helpt mee om ons mooie Drempt verder te verfraaien?
-
8 juni: Woonstarterstour Bronckhorst
-
Zonnige doorstart van de Motorrit Drempt
-
Motorrit door de Achterhoek vanuit Dorpshuis Drempt (nieuwsflits)
-
Informatiemarkt Energie en Verduurzaming Hessenhal Hoog-Keppel
-
Enquête over belangstelling voor elektrische deelauto in Drempt
-
Motorrit door de Achterhoek vanuit Dorpshuis Drempt
-
Informatiemarkt Energie en Verduurzaming
-
NIEUWSFLITS: Meld je snel nog aan voor de moestuincursus!
-
Informatiemarkt Energie & Verduurzaming 20 april 2024
-
Algemene Leden Vergadering Dorpsbelang Drempt
-
Definitief ontwerp herinrichting Zomerweg klaar
-
Voornemen verplaatsen milieuparkje Achter-Drempt