Nationale feestdag sinds 1957
De Nationale Boomfeestdag werd tot 1980 Boomplantdag genoemd. Deze dag werd voor het eerst op 10 april 1957 in Nederland georganiseerd door het Landelijk Comité Boomplantdag (als onderdeel van Staatsbosbeheer) en is in 1980 voortgezet door de Stichting Nationale Boomfeestdag.
‘Ieder kind een boom’
Het doel van Stichting Nationale Boomfeestdag is om kinderen meer inzicht, kennis en begrip voor bomen bij te brengen. Door middel van natuureducatie laat de stichting kinderen de wondere wereld van bomen beleven, leren ze het belang van bomen voor een duurzame leefomgeving en worden ze geïnspireerd zelf hun steentje hieraan bij te dragen. Tevens heeft de stichting de intentie om ieder kind tijdens zijn of haar basisschooltijd minimaal één keer een boom te laten planten (‘Ieder kind een boom’).
Het Boomfeestdagcomité in de gemeente Bronckhorst bestaat uit vertegenwoordigers van Vereniging Bomenbelang, de agrarische natuurvereniging ’t Onderholt en de hoveniers Piek Zweverink, Velhorst Groot Groen en Inhetgroen.
Boomfeestdag voortaan op tweede woensdag in maart
Boomfeestdag is voortaan altijd op de tweede woensdag van maart. De laatste jaren moest vanwege verschillende verkiezingen vaak geschoven worden met de datum, omdat op verkiezingsdagen burgemeesters en wethouders, Commissarissen van de Koning en/of gedeputeerden in de stemhokjes zitten en dus geen boom kunnen planten. Dit jaar zijn op woensdag 20 maart de waterschaps- en Provinciale Statenverkiezingen. Een tweede reden is dat het voorjaar steeds warmer wordt en vervroeging van de boomplantdag daarom beter uitkomt.
• vorig jaar werd tijdens Boomfeestdag in Drempt nieuwe struiken geplant in Park De Braamberg