Iedere stad en ieder dorp in Gelderland heeft een kerk. Soms zelfs meer dan één. Kerkgebouwen vormen een vertrouwd beeld in de omgeving. Gelderse Kerken zet zich in om religieus erfgoed en monumentale kerken in Gelderland te behouden voor de toekomst. Dit jaar bestaat de stichting 50 jaar en dat wordt gevierd met uiteenlopende activiteiten op diverse locaties, waaronder de St. Joriskerk in Drempt!
In 1974 werd Gelderse Kerken opgericht, mede op initiatief van de provincie Gelderland, want ook toen al kwamen door ontkerkelijking kerken leeg te staan. Inmiddels heeft Gelderse Kerken zestien kerken, één kapel, één synagoge en drie torens in bezit, verspreid over de provincie, met als doel om de monumenten te behouden vanuit culturele en historische waarde en om de gebouwen actief te gebruiken voor de lokale gemeenschap. De monumenten lenen zich voor diverse activiteiten, van trouwceremonie tot expositie, concert, wijnproeverij of bijvoorbeeld een kledingbeurs, waarbij het initiatief bij de lokale gemeenschap ligt.
Daarnaast adviseert Gelderse Kerken lokale vertegenwoordigers over hoe je een kerkgebouw in eigen beheer in stand houdt en denkt met hen na over de toekomst; wat kunnen ze met de kerk en welke inzet vraagt dat? De komende jaren zet Gelderse Kerken haar werk voort om deze monumenten nog meer het middelpunt laten zijn van een dorp of stad door samen met de lokale gemeenschap te zorgen voor meer activiteiten.
Ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan worden allerlei activiteiten georganiseerd, zoals kamermuziekfestivals, wisselende exposities, een orgelfietstocht en een Achterhoekse Torentocht. Kijk voor het volledige programma op www.geldersekerken.nl.
• foto: Gelderse Kerken