Wil je weten waar de Dorpsraad Drempt zich de afgelopen jaren mee heeft beziggehouden?
Lees dan hier onze verslagen van de Algemene Ledenvergaderingen.
Archief
Dorpsraad Drempt
Verslag Algemene Leden Vergadering d.d. 20 maart 2024
Locatie: Dorpshuis, Kerkstraat 89, Drempt
Deelnemers: Bestuur Dorpsraad, ca. 40 leden en belangstellenden, gebiedsambtenaren A. Vries en P. Zweers
Afgemeld: Gebiedswethouder A. Peppelman
1. Opening en mededelingen
De voorzitter Jeroen Bremer opent de vergadering om 19:30 uur en heet alle aanwezigen van harte welkom, in het bijzonder ook de vertegenwoordigers vanuit de gemeente.
Mededelingen:
Vorig jaar is aangekondigd dat de naam van de vereniging Dorpsraad Drempt verandert wordt in Dorpsbelang Drempt. Inmiddels gebruiken we al deze nieuwe naam maar het proces om dit formeel aan te passen in de statuten loopt nog.
Er wordt de aanwezigen vriendelijk verzocht om het bestuur te attenderen op nieuwe inwoners in Drempt. Graag heten wij nieuwe inwoners welkom en hopen dat zij zich aanmelden als lid van Dorpsbelang Drempt.
2. Samenstelling bestuur Dorpsraad Drempt
De leden van het bestuur worden voorgesteld:
Jeroen Bremer, voorzitter
Peter Koert, secretaris
Henk Gosselink, penningmeester
Bert Mulder, bestuurslid
Peter van Ruitenbeek, bestuurslid
Anne Schaart, bestuurslid
Peter Koert, Henk Gosselink en Peter van Ruitenbeek treden af en zijn herkiesbaar.
Hiervoor is algemene instemming van de vergadering.
Er is nog een vacature in het bestuur. In verband met een evenwichtige verdeling gaat de voorkeur uit naar een vrouw, liefst woonachtig in Achter Drempt.
Vanuit de aanwezigen wordt aangegeven dat het de voorkeur verdient om voorgenomen bestuurswisselingen van te voren kenbaar te maken in de uitnodiging en agenda. Eventuele nieuwe kandidaten kunnen zich dan melden en er kan dan gestemd worden in de vergadering.
3. Verslag Algemene Leden Vergadering d.d. 8 maart 2023
Het verslag wordt zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd, met dank aan de secretaris.
4. Financieel verslag 2023
Het financiële verslag 2023 wordt toegelicht door de penningmeester Henk Gosselink.
Tijdens de toelichting is ook aandacht gevraagd voor de contributiebetaling.
De kascommissie, bestaande uit Hans Kooij en Leo den Hoed heeft het financieel verslag over 2023 akkoord bevonden en geadviseerd decharge te verlenen.
De kascommissie voor het financieel verslag 2024 zal bestaan uit Leo den Hoed en Richard Lusink.
Wanda Steintjes heeft zich als reserve gemeld. De kascommissie voor het financieel verslag 2025 zal bestaan uit Richard Lusink en Wanda Steintjes.
5. Projecten/Activiteiten en Ondersteuning 2023
- DBO inbreng in de Hessencombinatie
- Deelname bijeenkomst Dorpsbelangen organisaties Bronckhorst
- Inbreng participatie bijeenkomst wonen in de kernen en buitengebied (Gemeente Bronckhorst)
- Halfjaarlijks overleg met DBO Hummelo en Keppel-Eldrik
Actuele projecten:
5.1 Verkeer
De toelichting op de actuele situatie vanuit de werkgroep Verkeer gaat zowel over de gebiedsaanpak Hummelo en Laag Keppel (waarbij de werkgroep als toehoorder is aangesloten) als over de herinrichting van de Zomerweg in de kern van Achter Drempt (zie bijlage 1).
Door de aanwezigen wordt gevraagd naar het standpunt van Dorpsbelang Drempt in het project Laag Keppel. Duidelijk is gesteld dat het bestuur geen keuze zal maken uit de verschillende onderzochte alternatieven omdat zij in alle gevallen nadelig zijn voor de verkeerssituatie in Drempt (Zomerweg).
Tevens is er gepleit voor het doortrekken van de Sliekstraat met een (nieuwe) brug over de Oude IJssel.
Opm.: Door de gebiedsambtenaar Arie Vries is toegelicht dat in het project Zomerweg een aantal zaken worden gecombineerd. Naast de herinrichting in verband met de verkeersveiligheid zal ook het hemelwater worden afgekoppeld en via een apart riool worden afgevoerd naar een wadi en neemt Vitens de gelegenheid waar om de waterleiding te vernieuwen. Er wordt door een van de aanwezigen aandacht gevraagd om tijdens de werkzaamheden alert te zijn op sluipverkeer.
5.2 Energietransitie
Zowel de stand van zaken met betrekking tot energietransitie in Bronckhorst als in Doesburg worden toegelicht. (zie bijlage 2)
Door de aanwezigen wordt aandacht gevraagd voor de gezondheidsaspecten rondom het plaatsen van windmolens. Tevens wordt hierbij benadrukt dat de overheid bezig is om normen te formuleren. Deze worden verwacht in 2025 en horen onderdeel te zijn als uitgangspunt in het gemeentelijk beleid.
5.3 Woningbouw
De stand van zaken met betrekking tot woningbouw in Voor Drempt en Achter Drempt wordt toegelicht. (zie bijlage 3)
- Voor het project Achter Drempt zijn geen sociale huurwoningen voorzien.
- De gemeente onderzoekt de mogelijkheid van flex woningen op het terrein Zomerweg 28. Er zijn nog veel obstakels, zoals b.v. de stroomaansluiting. Op korte termijn zal het terrein als werf ingericht worden voor de werkzaamheden aan de Zomerweg.
- Indien er behoefte is aan kleine koopwoningen (b.v. appartement) dan de wensen direct kenbaar maken bij de projectontwikkelaar nijenhuis@output-projecten.nl of via Dorpsbelang Drempt.
5.4 Dorps Ontwikkel Plan (DOP)
Het Dorps Ontwikkel Plan is volop in ontwikkeling en zal op woensdag 17 april a.s. worden gepresenteerd in het Hessenhuus. Het zal geen “statisch” plan worden in boekvorm maar juist een “levend” programma in een interactieve vorm.
6. Projecten/Activiteiten en Ondersteuning 2024
- Lopende projecten zoals verkeer, energietransitie en woningbouw zullen worden opgevolgd
- Dorps Ontwikkel Plan 2030, zie punt 5.4
- Halfjaarlijks overleg met DBO Hummelo en Keppel-Eldrik
- Diverse informatiebijeenkomsten
- Informatiemarkt Energie en Verduurzaming op zaterdag 20 april a.s. in de Hessenhal
- Actualiteit van de dag ...
7. Rondvraag
In de rondvraag kwamen de volgende punten naar voren:
- Gebiedsambtenaar Arie Vries spreekt zijn waardering uit over de samenwerking tussen Dorpsbelang Drempt en de Gemeente Bronckhorst.
- Bert Gudden geeft een stand van zaken m.b.t. wandelpad rond voormalig slibdepot. Er is gekozen voor een variant met uitzicht heuvel. Zodra de situatie schetsen gepubliceerd mogen worden zullen deze op de website worden gedeeld. In een optimistisch scenario zou er eind van dit jaar een begin gemaakt kunnen worden met het werk.
- Er zal een projectgroep gevormd worden om te onderzoeken of er behoefte is aan een motor toertocht.
- Ten slotte werd nog aandacht gevraagd voor de landelijke zwerfvuil actie op zaterdag 23 maart a.s. (zie hiervoor ook de oproep op de website Drempt.info).
Om 21.00 uur sluit de voorzitter de formele jaarvergadering en dankt allen voor hun aanwezigheid en inbreng.
Tevens dank voor de uitstekende organisatie en verzorging door onze gastheer Frank en zijn team van het Dorpshuis.
8. Leefbaarheid en Sport
Door Jolanda Koldewy (Kwartiermaker Gemeente Bronckhorst) is een inleiding gehouden over het thema Leefbaar & Sportief Bronckhorst. Zij doet een oproep aan belangstellenden om deel te nemen aan een kerngroep om gezamenlijk een gebiedsplan op te stellen voor de toekomst. Deze aanpak blijkt mooi samen te vallen met een van de onderwerpen in onze DOP! Afgesproken is om in eerste instantie vanuit de projectgroep DOP dit initiatief van de gemeente te ondersteunen en van input te voorzien.
9. Inleiding cursus “Moestuin aanleggen en Conserveren”
Als afsluiting van de ALV heeft Derk Huizinga een inspirerende presentatie gehouden over de moestuincursus die dit jaar in Drempt wordt gepland.
Uitgebreide informatie over deze cursus is te vinden op de website Drempt.info.
Al heel wat enthousiaste mensen hebben zich inmiddels aangemeld, maar er is nog steeds plaats voor een aantal cursisten. De cursus bestaat uit 7 bijeenkomsten, begint op 6 april en duurt tot en met 5 oktober. Heb je interesse, meld je dan aan bij cursusleider Derk Huizinga via dehuizinga@hetnet.nl.
Bijlage 1
Verkeer (Achter Drempt)
Een update van het project "Herinrichting Zomerweg".
Na de presentatie van het definitieve ontwerp, is de Gemeente en Roelofs (ontwerpbureau) aan de slag gegaan met de vertaling naar het technische ontwerp en het bestek. Ook is er een start gemaakt met de voorbereiding van de aanbesteding. De aanbesteding loopt inmiddels en begin april 2024 wordt er bekend gemaakt welke aannemer het project gaat uitvoeren.
Onlangs zijn per brief de aanwonenden van de Zomerweg geïnformeerd dat Vitens de waterleiding gaat vervangen. Vitens zal binnenkort meer informatie over deze werkzaamheden verstrekken.
Proeven landbouwsluizen Laag Keppel
Wij hebben als DBO Drempt onderstaande schriftelijke reactie gegeven op de proeven met de landbouwsluizen in Laag Keppel.
Dorpsbelang Drempt DBO-Drempt heeft kennisgenomen van de onderzoeksresultaten inzake een 2-tal proeven met landbouwsluizen in de nabijheid van Laag-Keppel. Doel hiervan was o.a. te monitoren welke gevolgen dit heeft op de overige wegen in de omgeving. Uit beide proeven blijkt dat er een verkeerstoename is in Drempt op zowel de Zomerweg alsmede de Kerkstraat. Bij ons als DBO is in het verleden door beide straten al aangegeven overlast te ervaren m.b.t. drukte en verkeersveiligheid. Onze functie als DBO is o.a. de leefbaarheid van onze inwoners te bewaken en daar waar mogelijk te verbeteren. E.e.a. is in het verleden in onderling overleg met de gemeente vastgelegd bij de oprichting van de DBO’s. Gezien bovenstaande en de veelal negatieve reacties die ons ter ore zijn gekomen over de proef met de landbouwsluizen zullen wij geen keuze maken voor optie 1 dan wel optie 2. In beide gevallen zal de leefbaarheid in Drempt eerder verslechteren dan verbeteren. Als DBO kunnen we aan onze inwoners niet uitleggen waarom we hierin een keuze zouden maken of dit ondersteunen en op basis waarvan? Ook de emotie van de aanwonenden van beide wegen zal hierdoor weer toenemen en ons verweten worden voor welke belangen we staan.
Dat de situatie in de Dorpsstraat niet wenselijk is en de noodzaak hier iets aan te doen begrijpen we. Het aanbrengen van landbouwsluizen zal voor de Dorpstraat een oplossingen zijn maar hierdoor zal het verkeer zich gaan spreiden met problemen op andere wegen tot gevolg. Op deze wegen zal dan na verloop van tijd ook weer een aanpassing gedaan moeten worden. Aangezien het verkeer alleen nog maar zal toenemen in de toekomst is ons advies dit probleem direct adequaat aan te pakken door een goede Noord- Zuidverbinding over de oude IJssel tot stand te brengen. Ons advies in deze is het doortrekken van het Sliekstraat tracé. Er van uitgaande dat het Sliekstraat tracé de nodige tijd in beslag zal nemen staan wij wel open voor een alternatieve tijdelijke situatie in de vorm van bijvoorbeeld een eenrichting verkeer in de Dorpsstraat. Er van uitgaande dat een alternatieve mogelijkheid vooraf door verkeersdeskundigen wordt bekeken/beoordeeld en gedeeld met de betrokkenen. Bestuur BDO-Drempt.
7 maart bijeenkomst van de Klankbordgroep met Provincie Gelderland, Gemeente Bronckhorst, vertegenwoordigers dorpsraden Hummelo, Keppel en Drempt en bewonersvertegenwoordigers van de Dorpstraat LK, Hummeloseweg en Eldrik.
9 maart onderstaande persbericht
12 maart onderstaande artikel in de Gelderlander
13 maart 2x een artikel in Contact
DBO vertegenwoordiger verkeer
Bert Mulder
maart 2024
Bijlage 2
Energietransitie gemeente Doesburg
De gemeente Doesburg is een aantal jaren geleden begonnen met het opstellen van een afwegingskader zonne- en windenergie. In dit afwegingskader worden de spelregels vastgesteld voor investeerders bij het ontwikkelen van zonneparken en windmolens.
Dorpsbelang Drempt nam deel aan de werkgroep die de gemeente adviseert hieromtrent, omdat de locaties waar de zonneparken en windmolens geplaatst konden worden in het buitengebied van Doesburg liggen dat grenst aan voornamelijk Achter-Drempt.
Begin 2023 is besloten dat windenergie geen deel meer zou uitmaken van het afwegingskader. Gezien dat feit was Drempt geen belanghebbende meer en heeft Dorpsbelang Drempt niet meer deelgenomen aan de overleggen.
Uiteindelijk is er een afwegingskader voor zonne-energie tot stand gekomen. Dit afwegingskader zou in juni 2023 door het College van B&W aan de gemeenteraad van Doesburg worden aangeboden om daarop een besluit te nemen. Het college van B&W heeft echter het afwegingskader uiteindelijk niet aangeboden aan de gemeenteraad omdat de regels te vrijblijvend waren.
De huidige stand van zaken is dat de gemeente Doesburg op dit moment niet beschikt over een afwegingskader. Bij de gemeente is het besef aanwezig dat het afwegingskader zonne-energie moet worden afgerond, omdat initiatieven voor het aanleggen van zonnevelden zich blijven aandienen en druk vanuit de provincie Gelderland op de gemeente Doesburg groot is om tot actie over te gaan.
Energietransitie gemeente Bronckhorst
In oktober 2019 stelde de gemeenteraad de Verrijkte Routekaart Bronckhorst Energieneutraal 2030 vast. Het is een beleidsplan om in de gemeente Bronckhorst aan de slag te gaan met de energietransitie.
Bij de behandeling van de routekaart is besloten om de beleidsregels en – kaders voor windmolens, vanaf 25 meter as-hoogte op te schorten tot 2022.
In juli 2021 heeft de gemeenteraad het Beleidskader Windenergie vastgesteld waarbij een maximale tiphoogte van 150 meter en een buffer rondom de Dorpskernen van minimaal tien keer de as-hoogte van een windmolen in acht moet worden genomen. Verder is besloten het gebied Eldrik als enige gebied aan te wijzen als eventueel toekomstig potentiegebied voor windenergie.
In december 2023 is de Herijkte Routekaart Bronckhorst Energieneutraal opgesteld. In deze vernieuwde routekaart wordt voorgesteld geen maximale tiphoogte van 150 meter en geen buffer rondom de Dorpskernen van minimaal 10 keer de as-hoogte voor een windmolen in acht te nemen.
Deze nieuwe Herijkte Routekaart bezorgt de bewoners van Keppel en Eldrik grote zorgen, onzekerheid, een gevoel van machteloosheid en woede over deze plannen voor een windturbinepark in Eldrik. De oproep is dan ook aan de gemeenteraad om de Herijkte Routekaart niet in de huidige vorm aan te nemen.
Dorpsbelang Drempt volgt de ontwikkelingen met betrekking tot het windturbinepark in Eldrik op dit moment niet als belanghebbende maar als belangstellende. Drempt is namelijk gezien de grote afstand tot de mogelijke locatie van Eldrik geen belanghebbende. Dit wil overigens niet zeggen dat Drempt geen belanghebbende kan worden in de toekomst als bijv. de geplande locatie wordt gewijzigd naar een locatie die dichter bij Drempt ligt.
Peter van Ruitenbeek
Bijlage 3
Woningbouw Voor Drempt
Het is alweer even geleden dat jullie zijn geïnformeerd over de stand van zaken met betrekking tot het woningbouw project in Voor Drempt.
Op 19 april 2023 heeft Dorpsbelang Drempt een informatiebijeenkomst voor starters op de woningmarkt georganiseerd in het Dorpshuis.
Door de Projectontwikkelaar Gerrit Nijenhuis is een plan ingediend bij de gemeente voor het project Laakweg.
Deze locatie is door de gemeente als meest geschikt naar voren gebracht, als resultaat van een locatiestudie. De reden daarvoor is dat er met dit plan sprake is van inbreiding (het ligt al in stedelijk gebied) met omliggende bebouwingen. Daarnaast is de grootte van het perceel passend bij de aangegeven woonbehoefte zoals uit de eerste indicatieve enquête onder jongeren van Drempt is gebleken.
Op 27 juni 2023 is over het plan van aanpak bij de gemeente hierover overleg geweest met de betreffende projectleider van de afdeling Ruimtelijke Ordening (RO). Het ingediende initiatief is met alle relevante disciplines positief beoordeeld en ingebracht in de zogenaamde Regiekamer.
Op 15 augustus 2023 is het plan in deze Regiekamer behandeld met als conclusie dat er in de huidige vorm (nog) geen medewerking aan zal worden verleend. Dit heeft vooral te maken met de complexiteit en het stedenbouwkundig ontwerp.
Wel is een belangrijke conclusie van de gemeente dat zij op genoemde locatie woningbouw kan en wil realiseren!
Het is dus vooral een kwestie van het juiste ontwerp, waarbij de Stedenbouwkundige afdeling van de gemeente hier eerst naar een eigen invulling wil kijken. Hier zijn we dus afhankelijk van de prioriteit en voortgang binnen deze afdeling.
Tevens is in genoemde periode aangegeven dat de projectleider bij RO bij de gemeente is vertrokken en er een opvolger zal worden ingewerkt.
Inmiddels is er in de afgelopen tijd contact geweest met de gemeente over de voortgang en daarbij is aangegeven dat e.e.a. meer tijd vraagt en dat we pas in de loop van januari 2024 een vervolg afspraak kunnen gaan plannen om daadwerkelijk over de inhoud van het voorliggende ontwerp in gesprek te gaan.
Wij blijven het project zo goed mogelijk opvolgen en zullen jullie weer informeren zodra er nieuwe ontwikkelingen zijn.
Projectgroep Woningbouw Voor-Drempt
Stand van zaken woningbouw Achter-Drempt
Eind december is er definitief en onherroepelijk een akkoord gekomen op het nieuwbouwplan van 32 woningen. Dit plan bestaat uit 16 woningen in de vrije sector (vrijstaand en twee-onder-éénkap) en 16 rijwoningen.
Rijwoningen
Projectontwikkelaar Gerrit Nijenhuis heeft bouwbedrijf Diboo uit Didam als bouwbedrijf gekozen om de rijwoningen te bouwen. Diboo is een bedrijf met wortels in Achter-Drempt en is flexibel. We denken dat deze aannemer het beste past om onze doelstelling ‘bouwen naar behoefte voor AchterDrempt’ te realiseren. Daarbij hanteren ze dezelfde uitgangspunten; dat wil zeggen bouwen naar behoefte en met handhaving van de prijzen die de gemeente Bronckhorst voor dit bouwplan heeft
vastgesteld. Bovendien zijn de kopers van deze woningen bij Diboo verzekerd van Woningborg. Voor de rijwoningen is veel belangstelling vanuit Dremptenaren.
Vrije sector
Van de 16 kavels voor een vrijstaande of twee-onder-één kap woning zijn er een deel gereserveerd of verkocht. Op dit moment zijn er nog 4 vrijstaande woningen over en 3 twee-onder-één kap woningen.
Heeft u interesse? Dan kunt u hiervoor contact opnemen met de ontwikkelaar via nijenhuis@outputprojecten.nl. Er zijn vrije kavels maar ook kavels met al een bouwplan beschikbaar.
Start bouw
Wanneer de bouw van de woningen daadwerkelijk van start gaat, hangt vooral af van de beschikbaarheid van nutsvoorzieningen. Daarvoor is voor het hele bouwplan een aanvraag ingediend bij de nutsbedrijven. Het streven is om in het derde kwartaal van dit jaar te starten met bouwen.
Projectgroep Woningbouw Achter Drempt
VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING 8 maart 2023
Dorpsraad Drempt
Verslag ledenvergadering 2023
Datum: woensdag 8 maart 2023, aanvang 19:30 uur
Locatie: Dorpshuis, Kerkstraat 89, Drempt
Deelnemers aan de vergadering:
Bestuur Dorpsraad, ca. 30 leden en belangstellenden, gebiedsambtenaren A. Vries en P. Zweers, Wethouder A. Peppelman
Afgemeld:
Carla Snelder, bestuurslid Dorpsraad
1. Opening en mededelingen
De voorzitter Jeroen Bremer opent de vergadering om 19:30 uur en heet alle aanwezigen van harte welkom, in het bijzonder ook de vertegenwoordigers vanuit de gemeente.
Mededeling: Het bestuur van de Dorpsraad Drempt stelt een naamswijziging voor van Dorpsraad Drempt naar Dorpsbelang Drempt. Deze nieuwe naam sluit beter aan bij het algemene begrip DBO (Dorps Belangen Organisatie) zoals die door de gemeente wordt gebruikt. “Raad” klinkt zwaar, zoals b.v. in gemeenteraad of Raad van State. Dorpsbelang past beter bij de functie die wij vervullen en geeft goed aan wat de inwoners van ons mogen verwachten.
De naamswijziging is bij algemene stemming door de aanwezigen aangenomen en zal in de nabije toekomst worden uitgewerkt. Hiervoor dienen o.a. de statuten te worden aangepast.
Vanuit de aanwezigen kwam nog wel de suggestie om in het vervolg een dergelijk voorgenomen besluit van te voren aan te kondigen (b.v. bij de uitnodiging en agenda) zodat ieder de kans heeft om voorafgaand aan de vergadering een standpunt te bepalen.
2. Samenstelling bestuur Dorpsraad Drempt
De leden van het bestuur worden voorgesteld:
Jeroen Bremer, voorzitter
Peter Koert, secretaris
Henk Gosselink, penningmeester
Bert Mulder, bestuurslid
Peter van Ruitenbeek, bestuurslid
Anne Schaart, bestuurslid
Bert Mulder treedt af en is herkiesbaar. Hiervoor algemene instemming van de vergadering.
Anne Schaart wordt voorgesteld als nieuw bestuurslid, eveneens met algemene instemming.
Carla Snelder is afgelopen zomer om persoonlijke redenen gestopt met haar bestuurswerkzaamheden en is aftredend, hierdoor is er een vacature voor een bestuurslid.
Carla kon helaas niet aanwezig zijn. Zij wordt door de voorzitter hartelijk bedankt voor haar jarenlange enthousiaste inzet.
3. Verslag Algemene Leden Vergadering d.d. 2 maart 2022
Het verslag wordt zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd, met dank aan de secretaris.
4. Financieel verslag 2022
Het financiële verslag 2022 wordt toegelicht door de penningmeester Henk Gosselink.
Tijdens de toelichting is ook aandacht gevraagd voor de contributiebetaling. Het voorstel is om jaarlijks aan de leden een herinnering te sturen met bankgegevens en QR code die met de camera-app op de mobiele telefoon kan worden geactiveerd.
Vanuit de aanwezigen kwam de vraag of een automatisch incasso systeem zou kunnen worden ingevoerd. Hier zijn echter kosten per betaling aan verbonden en verdient daarom niet de voorkeur. Wel is het mogelijk om bij de eigen bank een jaarlijkse betalingsopdracht in te stellen.
De kascommissie, bestaande uit Arno Julsing en Hans Kooij heeft het financieel verslag over 2022 akkoord bevonden en geadviseerd decharge te verlenen.
De kascommissie voor het financieel verslag 2023 zal bestaan uit Hans Kooij en Leo den Hoed. Richard Lusink heeft zich als reserve gemeld. De kascommissie voor het financieel verslag 2024 zal bestaan uit Leo den Hoed en Richard Lusink.
5. Activiteiten en Ondersteuning 2022
Maaltijd voor alleengaanden
Keukeninrichting Dorpshuis
Dorpsontbijt kermis
Schaatsbaan basisschool Drempt
AED-Stichting Bronckhorst
Bijeenkomst n.a.v. brand Gouden Paleis
Bijeenkomsten woningbouw
Verenigingenmarkt
Lijsttrekkersdebat gemeenteraad door DBO Drempt-Hummelo-Keppel
Deelname College on tour
Deelname bijeenkomst Dorpsbelangen organisaties Bronckhorst
Begeleiding/Voorbereiding Dorpsplan door DKK (Dorpshuizen en Kleine Kernen)
Halfjaarlijks overleg met DBO Hummelo en Keppel-Eldrik
6. Activiteiten en Ondersteuning 2023
Dorpsplan Drempt
Lopende projecten
Prestatieafspraken Sité (Overleg Gemeente, Sité, Dorpsraad)
Halfjaarlijks overleg met DBO Hummelo en Keppel-Eldrik (23 maart a.s. is het eerstvolgend overleg waarbij o.a. de exploitatie van het Hessenbad en Hessenhal aan bod komen)
Ondersteuning van diverse initiatieven
…..?
7. Actuele Projecten
7.1 Energietransitie
Zowel de stand van zaken met betrekking tot energietransitie in Bronckhorst als in Doesburg worden toegelicht. (zie bijlage 1.) In het huidige afwegingskader wordt alleen nog maar over zonne-energie gesproken en niet meer over windmolens. Extra aandacht wordt gevraagd voor de informatieavond die de gemeente Doesburg eind april zal organiseren voor de inwoners van (buurtgemeente) Drempt. Zodra de datum bekend is zal deze op Drempt.info en via de mail worden verspreid.
In het afwegingskader voor de gemeente Bronckhorst wordt zowel windenergie als zonne-energie niet uitgesloten.
7.2 Woningbouw
De stand van zaken met betrekking tot woningbouw in Achter Drempt wordt toegelicht door Jeroen Huis in ’t Veld als lid van de werkgroep Wonen. Het project ontwikkelt zich langzaam maar in de positieve richting. (zie bijlage 2.) Het project woningbouw in Voor Drempt is nog in de opstartfase. (zie bijlage 2.) De gemeente, bij monde van Wethouder Peppelman, staat hier positief tegenover en stimuleert Bouwen naar behoefte in de kleine kernen. Binnenkort zal door Ruimtelijke Ordening van de gemeente een toelichting op het gemeentelijk beleid worden gegeven en zal advies gevraagd worden omtrent voor alle betrokkenen geschikte bouwlocaties.
7.3 Verkeer
De toelichting op de actuele situatie vanuit de werkgroep Verkeer gaat zowel over de gebiedsaanpak Hummelo en Laag Keppel (waarbij de werkgroep als toehoorder is aangesloten) als over de herinrichting van de Zomerweg in de kern van Achter Drempt. (zie bijlage 3.) Zodra de alternatieven van het ontwerp bekend zijn zullen deze met de betrokken inwoners worden gedeeld. Zodra er een datum bekend is zal deze op de website Drempt.info bekend worden gemaakt. Het herinrichten zal worden gecombineerd met het afkoppelen van het hemelwater van het riool. Hierover zullen betrokkenen worden geïnformeerd en heeft de gemeente een “afkoppelcoach” aangesteld die kan adviseren.
Aanvullend werd er vanuit de aanwezigen aandacht gevraagd voor de asfalt kwaliteit met name ter hoogte van de aansluiting Binnenweg.
De verkeerssituatie in Voor Drempt is wederom onder de aandacht gebracht, vooral overlast door het doorgaande vrachtverkeer op het begin van de Kerkstraat. Het standpunt van de Gemeente Doesburg over de toelaatbare asbelasting op de Zomerweg is ongewijzigd. Een mogelijke oplossingsrichting door een verbodsbord te plaatsen voor (doorgaand) vrachtverkeer aan het begin van zowel de Kerkstraat als de Gildeweg zal nogmaals door de werkgroep bij de verkeerskundige van de gemeente onder de aandacht worden gebracht.
Tevens is er voor dit laatste punt vanuit de werkgroep een dringende oproep gedaan aan direct betrokkenen in Voor Drempt om gezamenlijk een vuist te maken en gebruik te maken van het inspreekrecht bij de gemeente.
8. Rondvraag
In de rondvraag kwamen de volgende punten naar voren:
Extra toelichting op het begrip “afkoppelcoach” (zie ook 7.3). Wethouder Peppelman schetst de situatie met betrekking tot verdroging van het landschap en het positieve effect om het hemelwater door de genoemde maatregelen vast te houden. Belangrijk is om te weten dat er subsidie beschikbaar is voor dit doel
Er werd aandacht gevraagd voor de verkeerssituatie in Voor Drempt, zie hiervoor ook punt 7.3
Het strooibeleid op de Gildeweg bij winterse omstandigheden is in vergelijking met b.v. de Kerkstraat onvoldoende volgens betrokkenen
Ten slotte werd nog aandacht gevraagd voor de landelijke zwerfvuil actie op zaterdag 18 maart a.s. (zie hiervoor ook de oproep op de website Drempt.info)
9. Pauze
Tijdens de pauze was er voor de aanwezigen een drankje en kon men zich opmaken voor de presentatie van het Dorpsontwikkelingsplan.
10. Dorpsontwikkelingsplan (DOP)
In 2010 is het “oude” Dorpsplan ontwikkeld. Een flink aantal doelen zijn gehaald, een aantal nog actueel en ook zijn sommige doelen achterhaald. Tijd dus voor een nieuw Dorpsplan!
Er kunnen zich nog steeds inwoners melden die actief mee willen helpen bij de ontwikkeling van dit plan. Zij kunnen zich melden bij Anne Schaart of Henk Gosselink van de werkgroep. De bedoeling is om zoveel mogelijk inwoners bij het plan te betrekken. De vorderingen zullen t.z.t. op een interactieve website te volgen zijn.
De doorlooptijd om dit plan tot stand te brengen wordt ingeschat op ca. 9 maanden. Zodra het plan klaar is zal er veel aandacht uitgaan naar de opvolging van alle deelplannen. Het is de bedoeling dat het nieuwe Dorpsplan als vast agendapunt ingevoerd wordt op de reguliere Dorpsbelang vergaderingen.
Tot slot is er door de werkgroep een korte brainstorm sessie gehouden waarbij eerste ideeën en suggesties konden worden ingebracht. Dit leverde al meteen een flinke input op in verschillende categorieën, zoals Sociaal/welzijn, Recreatie/activiteiten, Milieu/energie, Verkeer en Woningbouw.
De uitgebreide Powerpoint presentatie over de aanpak van het Dorpsontwikkelingsplan is terug te vinden op de website drempt.info/dorpsraad.
Om 21.30 uur sluit de voorzitter de vergadering en dankt allen voor hun aanwezigheid en inbreng.
Tevens dank voor de uitstekende organisatie en verzorging door onze gastheer Frank en zijn team van het Dorpshuis.
Bijlage 1
Energietransitie gemeente Doesburg
In het kader van de energietransitie heeft de gemeente Doesburg een opgaaf voor duurzame energieopwekking.
Om dat te bewerkstelligen is de gemeente een paar jaar geleden begonnen met het opstellen van een afwegingskader zonne- en windenergie.
Door Corona en personele problemen bij de gemeente heeft het opstellen van het afwegingskader grote vertraging ondervonden.
De gemeente Doesburg heeft onlangs besloten om geen afwegingskader windenergie op te stellen. Er zal wel een afwegingskader voor zonne-energie worden opgesteld.
In de week van 24-27 april zal er een openbare bijeenkomst worden georganiseerd voor de inwoners van Drempt bij de Pannekoekenbakker in Achter-Drempt.
De planning van de gemeente is om het concept van het afwegingskader uiterlijk 10 mei in het College van Burgemeester en Wethouders definitief vast te stellen waarna het afwegingskader op 5 juli door de gemeenteraad zal worden vastgesteld.
Energietransitie gemeente Bronckhorst
In 2021 heeft de gemeenteraad van Bronckhorst het afwegingskader energietransitie goedgekeurd. Met betrekking tot windenergie is alleen het buurtschap Eldrik aangewezen als eventueel toekomstig gebied voor windenergie. Verder is bepaald dat de maximale tiphoogte van windmolens 150 meter mag zijn.
In 2022 zijn er op dit dossier geen nieuwe ontwikkelingen te melden.
Peter van Ruitenbeek, maart 2023
Bijlage 2
Status woningbouw Achter-Drempt
In juli 2022 hebben we een bijeenkomst georganiseerd in ’t Hessenhuus voor alle belangstellenden die hebben gereageerd op de flyer. Dat was een druk bezochte bijeenkomst waarbij de werkgroep samen met de projectontwikkelaar uitleg gaf over het proces. De verwachting was toen dat de wijziging van
het bestemmingsplan in het najaar 2022 gereed zou zijn.
Wijzigen bestemmingsplan
In de afgelopen maanden kwam duidelijk naar voren dat het wijzigen van een bestemmingsplan een lastig proces is. We hebben daarom meerdere keren contact gehad met de gemeente en medio februari is door alle betrokken partijen, inclusief verantwoordelijk wethouder Emmeke Gosselink, de intentie uitgesproken dat voor 1 juni 2023 het ontwerpbestemmingsplan ter inzage komt. Met die afspraak benadrukken we dat we samen de intentie hebben om woningbouw op de parkeerplaats en de groenstrook erachter daadwerkelijk mogelijk te maken.
Dorpsraad schuift aan
Om meer inzicht in de structuur te krijgen in het proces richting 1 juni, neemt Jeroen Huisintveld als lid van de werkgroep woningbouw van de Dorpsraad Drempt nu zelf ook maandelijks deel aan het overleg over de totstandkoming van het bestemmingsplan. We houden daarbij alle belangstellenden en omwonenden via een e-mail regelmatig op de hoogte van de vorderingen. Als het ontwerpbestemmingsplan er ligt op 1 juni en er zijn geen bezwaren en ook geen bezwaren te verwachten, start de grondverkoop in augustus/september.
Status woningbouw Voor-Drempt
Ook in Voor-Drempt is er een behoefte aan betaalbare starters- en seniorenwoningen. Het initiatief voor het project Woningbouw Voor-Drempt is genomen door een aantal jongeren uit Drempt die de Dorpsraad heeft gevraagd om daarbij te ondersteunen. Het uitgangspunt is ‘Bouwen naar behoefte’ voor woningzoekende jongeren uit Drempt en omgeving, terugkomers en senioren. De initiatiefnemers hebben in eerste instantie een enquête uitgezet onder leeftijdsgenoten om de belangstelling te peilen. Vervolgens is op advies van de gemeente Bronckhorst gezocht naar potentiële particuliere bouwpercelen, waaronder het perceel Laakweg. De Dorpsraad heeft de eigenaar van dit perceel in contact gebracht met een projectontwikkelaar die de genoemde uitgangspunten zoveel mogelijk zal volgen. Deze projectontwikkelaar is ook het project in Achter-Drempt aan het uitwerken.
Op 6 december 2022 is er een informatiebijeenkomst geweest voor de omwonenden van het perceel Laakweg. Hierbij zijn standpunten uitgewisseld tussen belanghebbenden die zeker meegenomen worden in het verdere proces. Zodra er meer bekend is over de haalbaarheid wordt er een bijeenkomst met de potentieel geïnteresseerden jongeren georganiseerd.
Jeroen Huis in ’t Veld - Ceciel Bremer - Peter Koert, maart 2023
Bijlage 3
Kort verslag project “verkeer”
De activiteiten bestaan op dit moment uit 2 deel aandachtsgebieden t.w. problematiek rond Keppel/Hummelo en Achter-Drempt (Zomerweg).
De Dorpsraad is als toehoorder aangesloten bij de Klankbordroep gebiedsaanpak Hummelo en Laag-Keppel.
Klankbordgroep gebiedsaanpak Hummelo en Laag-Keppel, bestaat uit vertegenwoordigers van Provincie Gelderland, Gemeente Bronckhorst, enkele aanwonenden Hummeloseweg, enkele aanwonenden Dorpstraat, enkele inwoners van Eldrik, DBO Hummelo, DBO Keppel en DBO Drempt (als toehoorder). De klankbordgroep wordt geleid door een onafhankelijk proces begeleider.
De klankbordgroep is een aantal keren bij elkaar geweest in 2022 en op 24 januari 2023 is er een presentatie door de Provincie Gelderland geweest, met aankondiging van de start proef met landbouwsluizen (na de proef zullen er definitieve keuzes gemaakt worden door de klankbordgroep). Alle beschikbare informatie is te vinden op drempt.info (Dorpsraad/projecten). 20 maart 2023 wordt gestart met een proef tijdelijke landbouwsluizen bij Laag-Keppel.
Verkeersgroep Achter Drempt (Zomerweg) bestaat uit vertegenwoordigers van de Gemeente Bronckhorst, enkele aanwonenden van de Zomerweg (S. Bremer, P. Hartjes, F. Vossen, K.H. Ritsema, L. den Hoed, A. Roelink, H. Garretsen) en DBO Drempt, zij vormen de verkeersgroep . Er is februari 2023 een rondgang gemaakt door Achter Drempt met de verkeersgroep, Gemeente en Roelofs Ingenieursbureau uit Den Ham (ontwerp en uitvoering van de inrichting van de Zomerweg). De aanpak van de Zomerweg zal plaats vinden in combinatie met het afkoppelen van het hemelwater van het riool. De beschikbare informatie over dit project is ook te vinden op drempt.info. Roelofs zit op dit moment in de ontwerpfase, een ontwerp wordt zodra het kan ter discussie voorgelegd aan de verkeersgroep.
Bert Mulder, maart 202
VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING 2 maart 2022
Dorpsraad Drempt
Verslag ledenvergadering 2022
Datum: woensdag 2 maart 2022, aanvang 19:30 uur
Locatie: Dorpshuis, Kerkstraat 89, Drempt
Deelnemers aan de vergadering:
Bestuur Dorpsraad, ca. 30 leden en belangstellenden, gebiedsambtenaren A. Vries en P. Zweers, Wethouders W. Buunk en P. Hofman, Verkeerskundige C. Beijer.
Afgemeld:
Carla Snelder, bestuurslid Dorpsraad; Johan Volkers
1. Opening en mededelingen
De voorzitter Jeroen Bremer opent de vergadering om 19:30 uur en heet alle aanwezigen van harte welkom, in het bijzonder ook de vertegenwoordigers vanuit de gemeente.
De aanwezigen worden erop attent gemaakt dat er op 3 maart a.s. een lijsttrekkersdebat wordt georganiseerd in de Hessenhal door de drie dorpsraden van Hummelo, Drempt, Keppel en Eldrik.
Jeroen geeft vervolgens een korte inleiding over wat de Dorpsraad als dorpsbelangen organisatie inhoudt, wat de verwachtingen naar elkaar zijn en hoe we als intermediair tussen inwoners en gemeente initiatieven vanuit het dorp kunnen faciliteren en ondersteunen. Het motto is dat we het als Dremptenaren samen moeten doen! (zie bijlage 1)
2. Samenstelling bestuur Dorpsraad Drempt
De leden van het bestuur worden voorgesteld:
Jeroen Bremer, voorzitter
Peter Koert, secretaris
Henk Gosselink, penningmeester
Annemarie Brouwer, bestuurslid
Bert Mulder, bestuurslid
Carla Snelder, bestuurslid
Peter van Ruitenbeek, bestuurslid
Annemarie Brouwer treedt af en is niet herkiesbaar, hierdoor is er een vacature voor een bestuurslid.
Annemarie wordt door de voorzitter hartelijk bedankt voor haar jarenlange inzet!
Tevens ook nog een dankwoord voor de inzet van Hans van den End die in 2021 afscheid van het bestuur heeft genomen.
3. Verslag Algemene Leden Vergadering d.d. 28 april 2021
Het verslag wordt zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd, met dank aan de notulist Magda Bronkhorst.
4. Financieel verslag 2021
Het financiële verslag 2021 wordt toegelicht door de penningmeester Henk Gosselink.
Tijdens de toelichting is een vraag gesteld over het aantal betalende leden van de Dorpsraad. Dit zijn er momenteel ca. 150. Door het op orde brengen van de ledenadministratie, mailadressen en telefoonnummers is het innen van de contributie beter verlopen.
Bij de toelichting over de Algemene kosten is de vraag gesteld over de bijdrage aan de AED-Stichting Bronckhorst. Dit betreft een financiële bijdrage aan de stichting.
De kascommissie, bestaande uit Jan Maalderink en Arno Julsing heeft het financieel verslag over 2021 akkoord bevonden en geadviseerd decharge te verlenen.
De kascommissie voor het financieel verslag 2022 zal bestaan uit Arno Julsing en Hans Kooij.
Leo den Hoed heeft zich als reserve gemeld. De kascommissie voor het financieel verslag 2023 zal bestaan uit Hans Kooij en Leo den Hoed.
5. Terugblik en vooruitblik
Energietransitie
Zowel in Bronckhorst als in Doesburg zijn/worden afwegingskaders opgesteld waarbij de randvoorwaarden voor o.a. plaatsing zonneparken en windmolens worden opgesteld.
Doesburg is voornemens om een informatiebijeenkomst te organiseren voor de inwoners van Drempt die grenzen aan de potentiële locaties voor plaatsing van windmolens. De Dorpsraad heeft hier bij herhaling op aangedrongen omdat het belangrijk is dat direct betrokkenen zelf kunnen reageren. (zie bijlage 2)
Op de vraag hoe om gegaan wordt met de verhouding tussen Doesburg en Bronckhorst om energieneutraal te worden stelt de wethouder Hofman dat Bronckhorst niet gaat compenseren voor de behoefte van Doesburg.
In Bronckhorst zijn de afwegingskaders opgesteld en goedgekeurd met als resultaat een aangewezen locatie in de buurt van Eldrik. (zie ook de website Drempt.info)
Woningen voor starters
Vanuit de werkgroep Wonen Achter-Drempt (die helaas zelf niet aanwezig kon zijn) is een kort verslag opgesteld m.b.t. de huidige stand van zaken om een nieuw woonproject te realiseren. Inmiddels is er een groep van ca. 20 belangstellenden om op het terrein ter hoogte van de parkeerplaats naast de kerk te willen bouwen en worden momenteel met belanghebbenden en omwonenden de plannen verder uitgewerkt. (zie bijlage 3)
Binnenkort zal de actuele informatie worden gedeeld d.m.v. een flyer en een informatiebijeenkomst. De verwachting is dat in april a.s. een bestemmingsplan wijziging in de raad zal worden behandeld.
Een aantal vragen vanuit de zaal betreft de rol van de projectontwikkelaar die de belangen van alle partijen moet behartigen. Ook wordt het verkoopproces van gemeentegronden toegelicht.
Tevens wordt de vraag gesteld of de gemeente een samenhangend plan heeft voor de “skyline” van Achter-Drempt. Wethouder Buunk antwoordt dat er een Omgevingsvisie voor heel Bronckhorst is opgesteld waarbij ook de kleine dorpen aan bod komen, echter er wordt niet in detail gestuurd. Dit wordt aan de inwoners zelf overgelaten.
Overige onderwerpen
Terugblik
Flyer actie is geweest om de Dorpsraad onder de aandacht te brengen. Dit heeft ca. 20 nieuwe leden opgeleverd.
Er is een aantal malen een 3 Dorpsraden overleg geweest samen met de Gemeente waarbij overlappende aandachtsgebieden aan de orde komen onder het motto “samen sterk”.
In de aanloop naar de Omgevingsvisie van de gemeente Bronckhorst is er door de Dorpsraad in een drietal bijeenkomsten input geleverd op belangrijke onderwerpen, zoals Economie, Energie, Wonen, Leefbaarheid etc.
In een bijeenkomst met Sociaal team van de gemeente, Site, Handhaving, Politie, Basisschool, Jongerenwerk en Dorpsraad is de sociale problematiek in Drempt besproken en zijn er onderling afspraken gemaakt hoe in bepaalde situaties samen te werken.
Het speelterrein aan de Binnenweg is inmiddels gereed en het plan is om dit voorjaar (alsnog) een feestelijke opening te organiseren voor de schooljeugd.
Actie Struikroven in het Waardeel heeft plaatsgevonden.
In december zijn er twee kunst kerstbomen geplaatst in beide kernen. Deze zijn door de “herenclub” in beheer genomen.
Vooruitblik
Het bestaande Dorpsplan 2010 – 2020 is toe aan een nieuwe opzet voor de toekomst. Het doel is om daar dit jaar samen met betrokken inwoners aan te gaan werken om zo tot een plan 2021-2030 te komen. Aansluiting op de Omgevingsvisie van de gemeente is een van de uitgangspunten. Wie helpt mee?
Het overleg met Gemeente, Site en Dorpsraad krijgt een vervolg met als hoofdthema de prestatieafspraken tussen partijen.
Er worden plannen gemaakt om een laagdrempelige inloopbijeenkomst te organiseren samen met ondernemers, verenigingen en de Dorpsraad om iedereen te informeren over de stand van zaken van lopende projecten, activiteiten en inbreng van nieuwe ideeën.
Het project wandelroute slibdepot staat al vele jaren op de agenda, is door de vele betrokken partijen complex en vordert maar erg langzaam. Coördinator Bert Gudden geeft hierop een toelichting.
6. Rondvraag
Er zijn geen punten voor de rondvraag.
7. Sociaal Team
Namens het Sociaal Team van de Gemeente Bronckhorst vertelt Patrice Zweers wat dit Team (6 consulenten) kan betekenen voor allerlei zorgvragen. Het team is op een aantal dagen aanwezig in het gezondheidscentrum in Hoog Keppel waarbij mensen zonder afspraak kunnen binnenlopen. De ervaring is dat er relatief weinig aanloop is, maar dat er in veel gevallen te lang wordt gewacht om hulp te zoeken, zodat de problematiek dan vaak al te groot is geworden.
Oproep aan alle inwoners van Drempt: ken je mensen die b.v. financiële problemen hebben, behoefte aan mantelzorg, jeugd problematiek enz. zet ze dan tijdig op het spoor van het Sociaal Team.
8. Thema Verkeer
De Werkgroep Verkeer Drempt geeft bij monde van haar voorzitter Hans Tomesen een presentatie.
Deze presentatie is terug te vinden op de website Drempt.info.
Uitgangspunt zijn de uitkomsten van de enquête en dit leidt o.a. tot de vraag waarom b.v. Gildeweg en Dreef niet zijn meegenomen. De werkroep heeft zich eerst tot de belangrijkste routes “beperkt”. Bij verdere uitwerking naar oplossingen zal zeker integraal worden gekeken.
Namens de Gemeente geeft Coen Beijer (verkeerskundige) een samenvatting van de gevolgde route. In het grotere plaatje is er een klankbordgroep in de regio Hummelo, Keppel en Drempt die de verkeersproblematiek in en rond de kernen in kaart heeft gebracht samen met gemeente en provincie. Alleen op die manier kunnen effecten op de een door maatregelen bij de ander goed in kaart worden gebracht.
Parallel hier aan heeft een groep studenten van het Saxion een opdracht uitgevoerd om oplossingen te bedenken voor de knelpunten in Voor- en Achter Drempt. Dit rapport bevat ook andere aspecten, zoals wonen en leefbaarheid en is in de huidige vorm nog niet geschikt om openbaar te worden gemaakt. Ideeën zijn (nog) niet getoetst aan wenselijkheid en/of haalbaarheid of gedeeld met betrokkenen.
Wat is nu het plan van aanpak: (het goede nieuws)
De gemeente gaat eerst de Zomerweg aanpakken, met name het afmaken van de rode fietsstrook markering, bermbescherming en de herinrichting in de bebouwde kom van Achter Drempt.
Er wordt hiertoe een team van experts samengesteld (Weg & Waterbouw, Verkeer, Landschap), aangevuld met leden van de Werkgroep Verkeer Drempt.
Oplossingsrichtingen zullen in de komende maanden worden opgesteld en er zal een raadpleging bij de bewoners volgen.
Alternatieven worden uitgewerkt, beste ontwerpen zullen van budget worden voorzien.
De planning is om in de loop van volgend jaar (2023) tot uitvoering te komen.
Het slechte nieuws is dat er voorlopig door de gemeente niets aan de situatie Kerkstraat zal worden gedaan. Prioritering is dus eerst Zomerweg, dan Kerkstraat, etc.
Vooral in het eerste deel vanaf de kerk tot Veldweg wordt veel overlast ervaren van zwaar vrachtverkeer. Dit verkeer wordt via deze route “gedwongen” door de hieronder beschreven asdruk beperking op de Zomerweg.
De betrokken bewoners van dit gebied blijven strijdbaar voor een snelle oplossing en willen gehoord worden. Men kan niet accepteren dat zij voor hun gevoel afgescheept worden. De Verkeer Werkgroep Drempt gaat de Gemeente Doesburg actief benaderen om tot een oplossing te komen voor deze situatie.
In de discussie die volgt wordt nog maar eens gevraagd of de as beperking op het Doesburgs deel van de Zomerweg kan worden weggenomen. Wethouder Hofman legt uit dat op drie niveaus is overlegd maar dat er steeds negatief door Doesburg op is geantwoord. Helaas is ons niet duidelijk geworden wat de echte redenen voor dit standpunt zijn.
De Gemeente beveelt aan om als Dorpsraad/direct betrokkenen een brief te schrijven aan het College in Doesburg om andermaal dit onderwerp op de agenda te krijgen.
Andere zaken betreffende verkeer:
De fa. Garvo vraagt aandacht voor de bewegwijzering.
De zaal is kritisch over de wijze waarop de Zomerweg tot nu toe is aangepakt, vooral de kwaliteit van het wegdek en de bermen laat veel te wensen over. Er kan een voorbeeld genomen worden aan de kwaliteit van het Doesburgs deel.
Er wordt een dringend verzoek gedaan om de handhaving van de max. snelheid beter op orde te brengen. Het teleurstellende antwoord is steeds dat de politie geen capaciteit hiervoor kan vrijmaken.
Een van de toehoorders doet een oproep aan allen om een meer relaxed gebruik van de auto te maken. Wegen die oorspronkelijk op 80 km zijn ingericht hebben nu een beperking op 60 km. Idem binnen de bebouwde kom waar voor 50 km nu 30 km geldt.
Ook wordt door de aanwezigen dringend aandacht gevraagd voor de veiligheid voor onze kinderen. De combinatie van grote landbouwvoertuigen, vrachtwagens en kleine kinderen die op straat spelen of naar school fietsen gaat heel slecht samen.
Er wordt geopperd om het vrachtverkeer dat zuid/noord door de gemeente rijdt veel consequenter om te leiden via de provinciale wegen en de rondweg Hummelo. Dit blijkt volgens gemeente lastig te realiseren en uiteraard blijft er het bestemmingsverkeer.De Gemeente sluit dit onderwerp af met een compliment aan de Werkgroep voor het vele werk en de
constructieve inbreng.
9. Sluiting
Om 22:00 uur sluit de voorzitter de vergadering en dankt allen voor hun aanwezigheid en inbreng.
10. Bijlagen
Bijlage 1. Inleiding Jeroen Bremer, voorzitter
Rol van de Dorpsraad
Kort wil ik iets zeggen over de Dorpsraad omdat velen niet precies weten welke rol we vervullen. De Dorpsraad is een dorpsbelangen organisatie die de belangen behartigd van alle inwoners voor het behouden of verbeteren van de leefbaarheid van het dorp en voert hierover overleg met de gemeente. Het is geen afzonderlijke bestuurslaag en vervangt niet de plaatselijke politiek, we hebben geen partij programma en zijn niet democratisch gekozen. De grotere vraagstukken zoals energie transitie, verkeer en wonen brengen discussies op gang tussen dorpsgenoten waarbij niet iedereen op dezelfde lijn zit. De dorpsraad is er niet om partij te kiezen of de rol van rijdende rechter in te vullen maar heeft een bemiddelende rol en probeert ervoor te zorgen dat alle betrokkenen of belanghebbende gehoord worden. Ook bij initiatieven van de gemeente is het voor ons vaak al snel aan te geven waar eventuele pijnpunten liggen.
We zitten niet achter de ambtelijke knoppen en kunnen hier niet op sturen. Hebben ook geen directe invloed op budget besteding en plannen die gemaakt worden. We zijn in overleg met de gemeente dus horen en weder horen, het beleid wordt bepaald door de politiek en keuzes die daarin gemaakt worden. Wat dat betreft is morgenavond de uitgelezen kans om te horen en vragen waar de verschillende partijen voor staan m.b.t. de kleine kernen om ook deze VITAAL te houden.
Wij zijn een kleine groep van 7 personen die dit in de vrije tijd doen en soms betrokken worden bij onderwerpen waarbij ons de kennis ontbreekt en er geen gelijk speelveld is. We merken dat we de laatste tijd door gemeenten vaak benaderd worden voor input vanuit het dorp. Dit is mede het gevolg dat er burgerparticipatie moet plaats vinden. Maar 7 vrijwilligers kunnen niet weergeven wat de mening van 1800 inwoners is die het ook nog niet allemaal met elkaar eens zijn, hierin is en blijft ons inziens de overheid
leidend. Een klein voorbeeld de gemeente Doesburg vraagt ons wat willen jullie kleine of grote zonneparken, een grote windmolen of 3 kleinere. Alsof ik bij de bakker sta en de keuze heb tussen een stokbrood of 3 harde bolletjes. De hoeveelheid zal hetzelfde zijn maar de beleving bij een ieder totaal anders. Men kan niet van ons verwachten dat wij op dit soort vragen antwoord geven namens de gehele Dremptse gemeenschap, en het op papier lijkt als of het dorp gesproken heeft.
Leefbaarheid is de verantwoordelijkheid van ons allemaal. Het staat een ieder vrij om initiatief te nemen op hetgeen hij/zij belangrijk vindt en dit te organiseren. Wij juichen dit toe zo zijn er al initiatieven tot een mooi einde gebracht en zijn er een aantal lopende. Indien er ondersteuning nodig is of een dialoog kunnen jullie altijd bij ons terecht om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen of versterken. Veel handen maken licht werk en samen kom je verder.
Of te wel we moeten het als Dremptenaren samen doen!!! En alleen aan de zijlijn blijven staan commentaar leveren is geen optie voor het verbeteren van de leefbaarheid.
Bijlage 2. Energietransitie Doesburg, Peter van Ruitenbeek
Energietransitie gemeente Doesburg
De gemeente Doesburg wil ook energieneutraal worden en daarom moeten zij ook inzetten op het grootschalig opwekken van duurzame energie.
De gemeente Doesburg vindt het noodzakelijk dat hiervoor de komende jaren zonneparken en/of windmolens worden opgericht.
Deze ontwikkelingen hebben impact op de samenleving en daarom wil de gemeente gezamenlijk de kaders bepalen en daarom is zij bezig met het opstellen van een afwegingskader zon en wind.
Vanuit Drempt zijn wij als Dorpsraad daar ook bij betrokken, omdat mogelijke bestemmingen voor de zonneparken en/of windmolens tegen de grens van Achter-Drempt komen te liggen.
Als je kijkt naar zonneparken wil je sturing geven aan initiatiefnemers, de zogenoemde ontwikkelaars, goede inpassing in het landschap en maatschappelijk draagvlak creëren. Als je kijkt naar windenergie wil je randvoorwaarden stellen aan de ontwikkeling van grootschalige windturbines. Denk hierbij aan tip-hoogte afstand, slagschaduw, geluid, participatie etc.
Ik wil benadrukken dat we de eventuele komst van zonneparken en/of windmolens niet tegen kunnen houden.
Wij hebben als Dorpsraad aangegeven naar de gemeente dat wij deelnemen aan de overleggen met de gemeente, maar niet een gezamenlijke opinie van alle inwoners van Drempt kunnen geven. We hebben dan ook aangegeven naar de gemeente Doesburg dat het wenselijk is dat de gemeente Doesburg een informatieavond organiseert voor de inwoners van Drempt. Tot nu toe is dat niet gebeurd i.v.m. Corona.
We gaan ervan uit dat deze informatieavond alsnog georganiseerd gaat worden nu de corona-maatregelen zijn opgeheven.
Als laatste wil ik tegen u allen zeggen dat wij u op de hoogte houden van de verdere ontwikkelingen via onze website.
Bijlage 3. Werkgroep Wonen Achter-Drempt, Carla Snelder, Jeroen Huisintveld en Ceciel Bremer
Jongerenhuisvesting
Al meer dan 30 jaar is er geen huis meer gebouwd in Achter-Drempt. Voor jongeren uit ons dorp is het mede daardoor erg lastig om een betaalbare koopwoning te vinden. Tijdens de ALV van de Dorpsraad is dit onderwerp in het verleden al een aantal keren ter sprake gebracht. Bijna twee jaar geleden is een werkgroep in nauw contact met de Dorpsraad begonnen om daar werk van te maken, vooral om de leefbaarheid in Drempt te behouden en waar mogelijk te vergroten. Inmiddels begint de inzet van de werkgroep concrete vormen aan te nemen en praten we jullie graag bij over de stand van zaken.
Na enkele oriënterende gesprekken met een architect en de gemeente over de mogelijkheden hebben we begin vorig jaar in kaart gebracht welke Dremptse jongeren graag in hun geboortedorp willen wonen. Zo kwamen we al snel op een lijst van 20 personen. Daarvan zoekt ongeveer de helft binnen nu en 2 jaar een woning, de andere helft denkt binnen 3 tot 5 jaar op zoek te zijn naar een eigen woonplek. De gemeente toonde zich bereid om actief mee te denken over de mogelijkheden voor woningbouw in ons dorp en wees ons vorig jaar zomer een projectontwikkelaar toe waar zij goede ervaringen mee heeft. De werkgroep maakte kennis met de projectontwikkelaar en had eveneens een goede indruk van deze Doetinchemmer die al in eerdere projecten heeft aangetoond dat hij woningbouw voor jongeren in hun eigen dorp mogelijk wil maken.
Als locatie wees de werkgroep de parkeerplaats op het terrein van de oude basisschool aan: dat is immers gemeentegrond en dat maakt het plan sneller realiseerbaar. De gemeente sprak de intentie uit daaraan mee te willen werken.
In een aantal bijeenkomsten hebben we de jongeren die belangstelling hebben getoond op de hoogte gehouden van de voortgang van onze plannen. Komende zaterdag zien we hen weer en informeren we hen verder. Na die bijeenkomst is het vervolgens aan de projectontwikkelaar om het plan verder vorm te geven in nauw overleg met de gemeente. Hoe dat plan er precies uit komt te zien, is nu nog niet duidelijk, bouwen naar behoefte is daarbij het uitgangspunt. In dat plan hebben de jongeren die belangstelling hebben getoond de eerste keus voor een woning die bij hen past.
De werkgroep is ook in gesprek met omwonenden van de parkeerplaats. De meesten zijn inmiddels geïnformeerd over dit plan en staan er positief tegenover. In de verdere uitwerking van de plannen worden zij ook betrokken. Daarnaast gaan we dit plan binnenkort ook breder communiceren aan alle inwoners in Voor-Drempt en Achter-Drempt via een flyer die huis aan huis wordt bezorgd. Wij denken dat er vanuit onze dorpen nog veel meer interesse volgt als we dit kenbaar maken. Aansluitend zal op een nog nader te bepalen moment een informatiebijeenkomst georganiseerd worden om de plannen inhoudelijk toe te lichten. We benadrukken dat we willen bouwen voor Dremptenaren, mensen uit de directe omgeving, of woningzoekenden die een economische binding hebben met ons dorp.
Zoals het er nu naar uitziet, wordt het plan voor woningbouw in april bij de gemeente ingebracht met het verzoek om een bestemmingswijziging. Daarmee komen we een flinke stap dichterbij woningbouw voor jongeren in ons dorp. Daarnaast zijn we blij jullie te kunnen vertellen dat eenzelfde initiatief nu in Voor-Drempt wordt opgestart.
VERSLAG ALGEMENE LEDENVERGADERING 28 april 2021
Dorpsraad Drempt
Verslag ledenvergadering 2021
Datum: woensdag 28 april 2021, aanvang 20:00 uur
De vergadering vindt digitaal plaats via Teams
Deelnemers aan de vergadering:
het bestuur van de Dorpsraad, vier kandidaat-bestuursleden, overige leden, gebiedswethouder Willem Buunk en gebiedsambtenaar Willy Toonk.
1. Opening en mededelingen
De voorzitter opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom, in het bijzonder gebiedswethouder Willem Buunk en gebiedsambtenaar Willy Toonk.
Hij memoreert dat de eerste corona-maatregelen kort na de vorige ledenvergadering en zijn start als voorzitter van kracht werden. Dit beperkte het afgelopen jaar helaas de mogelijkheden tot contact met bewoners en instanties en maakt nu ook een digitale vergadering noodzakelijk.
De voorzitter meldt dat er geen gebruik is gemaakt van de mogelijkheid om op voorhand vragen of opmerkingen kenbaar te maken en neemt vervolgens de ‘spelregels’ voor vergaderen via Teams door.
2. Bestuur Dorpsraad Drempt
De leden van het huidige bestuur van de Dorpsraad worden voorgesteld: Jeroen Bremer (voorzitter), Magda Bronkhorst (secretaris), Henk Barends (penningmeester), Annemarie Brouwer, Hans van den End en Bert Mulder. Henk Barends, Magda Bronkhorst en Hans van den End treden heden af. De voorzitter bedankt hun voor hun inzet en zegt toe dat op een later moment aandacht zal worden besteed aan hun afscheid.
Kandidaat-bestuursleden zijn Carla Snelder, Peter van Ruitenbeek, Peter Koert en Henk Gosselink. Op verzoek vertellen zij kort iets over hun achtergrond en hun motivatie om bestuurslid van de Dorpsraad te willen worden. Vervolgens worden zij alle vier met algemene stemmen gekozen als lid van het bestuur.
Nieuwe samenstelling van het bestuur van de Dorpsraad Drempt: Jeroen Bremer (voorzitter), Peter Koert (secretaris), Henk Gosselink (penningmeester), Annemarie Brouwer, Bert Mulder, Carla Snelder en Peter van Ruitenbeek.
3. Verslag ledenvergadering d.d. 12 februari 2020
Het verslag wordt zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd, met dank aan de opsteller.
4. Financieel verslag 2020
Vanwege problemen met de verbinding blijkt penningmeester Henk Barends niet in staat om een toelichting te geven op het financieel verslag 2020.
Besloten wordt om het financieel verslag te mailen aan de deelnemers aan de vergadering zodat men desgewenst alsnog vragen en/of opmerkingen kenbaar kan maken. De penningmeester zal hierop dan per mail reageren.
De kascommissie, bestaande uit Dineke Pelgrom en Jan Maalderink heeft het financieel verslag over 2020 akkoord bevonden en geadviseerd décharge te verlenen.
De kascommissie voor het financieel verslag 2021 zal bestaan uit Jan Maalderink en Arno Julsing. Hans Kooij biedt aan dan reserve te zijn. De kascommissie voor het financieel verslag 2022 zal dus bestaan uit Arno Julsing en Hans Kooij.
5. Terugblik en vooruitblik
De voorzitter geeft aan de hand van een powerpoint-presentatie een blik op de activiteiten van de Dorpsraad.
Onder meer komt aan de orde:
Verkeersproblematiek
Bert Mulder, namens de Dorpsraad betrokken bij de verkeerswerkgroep, geeft een toelichting. Tijdens de vorige ledenvergadering werd door leden aandacht gevraagd voor de problemen met het verkeer op de Zomerweg in Achter-Drempt en de Kerkstraat in Voor-Drempt. Een aantal aanwezigen nam het initiatief om een werkgroep te vormen met als doel de problemen te inventariseren en naar oplossingen te zoeken. In Achter-Drempt was al een werkgroep actief en na verloop van tijd zijn beide werkgroepen samengegaan. Inmiddels zijn er verschillende constructieve gesprekken geweest met de gemeente die de problematiek onderkent. Ook de provincie wordt betrokken. Kort geleden heeft de gemeente besloten tot de aanleg van rode fietsstroken op de Zomerweg.
Er zullen tellingen en metingen plaatsvinden en de werkgroep bereidt een enquête voor onder bewoners van de Zomerweg en de Kerkstraat om de problemen aldaar beter in kaart te brengen. Doel is te komen tot een algeheel verkeersplan dat bijdraagt aan de leefbaarheid in Drempt. De voorzitter benadrukt dat het dus iedereen aangaat en dat alle aanwonenden die het betreft geïnformeerd en betrokken moeten worden. Ook moet er gekeken worden naar de effecten op de omliggende straten. Uiteindelijke zal de gemeente bepalen hoe een en ander vorm krijgt. Hopelijk zal het op niet al te lange termijn mogelijk zal zijn een fysieke bijeenkomst te organiseren om de inwoners te informeren.
Vanuit de deelnemers aan de vergadering komen diverse suggesties voor maatregelen die zouden kunnen bijdragen aan de oplossing van de de verkeersproblemen.
De Dorpsraad wordt op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen op verkeersgebied in Laag-Keppel en blijft alert op eventuele gevolgen voor het verkeer in Drempt.
Energietransitie
Kort na de zomervakantie werd de Dorpsraad overvallen door de plannen van de gemeente Doesburg voor het opstellen van een afwegingskader duurzame energie waarbij sprake was van mogelijke locaties voor windmolens grenzend aan Achter-Drempt. De voorzitter heeft deelgenomen aan een inspraakavond van de gemeente Doesburg en inmiddels wordt de Dorpsraad in de werkgroep die het afwegingskader gaat opstellen, vertegenwoordigd door Annemarie Brouwer en Hans van den End. Ook twee inwoners van Achter-Drempt maken deel uit van de werkgroep.
Annemarie Brouwer licht toe dat het gaat om mogelijke locaties. De vraag is om mee te denken over de voorwaarden waaraan moet worden voldaan om windmolens te mogen plaatsen. Het gaat om een lokaal afwegingskader, waarbij de gemeente extra voorwaarden kan stellen. Uiteindelijk beslist de gemeenteraad van Doesburg. Hans van den End vult aan dat het afwegingskader ook zonnepanelen/-velden betreft.
Peter van Ruitenbeek houdt namens de Dorpsraad de ontwikkelingen op dit gebied in de gemeente Bronckhorst in de gaten en heeft deelgenomen aan gesprekken daarover.
De gemeente heeft een enquête gehouden onder de inwoners (slechts 17 reacties uit Drempt!) waaruit is gebleken dat men in het algemeen positief staat tegenover de energietransitie, maar negatief tegenover windenergie. Aanbevelingen zijn om duidelijke, uitgebreide voorwaarden te stellen en ook alternatieven te onderzoeken.
De gemeente Bronckhorst gaat ook een afwegingskader opstellen. Naar verwachting zal de gemeenteraad hierover op 1 juli a.s. een besluit nemen.
Woningen voor starters
Carla Snelder vertelt dat afgelopen zomer een aantal mensen uit Achter-Drempt, geconfronteerd met het probleem van jongeren om aan een woning in (Achter)-Drempt te komen, het initiatief heeft genomen om nader te verkennen wat de mogelijkheden zijn. Er is geïnventariseerd hoeveel jongeren interesse hebben (19) en op welke termijn (variërend van snel tot over 3-5 jaar). De voorkeur van de jongeren gaat uit naar een koopwoning. Er is o.a. gesproken met een architectenbureau uit Steenderen dat een project van jongeren heeft begeleid in Toldijk, met woningcorporatie Sité en met de gemeente. De gemeente geeft aan dat om aan de slag te kunnen van belang is dat de werkelijke interesse duidelijk is en dat er een locatie beschikbaar moet zijn.
Wethouder Buunk waardeert het zeer dat de vraag naar woningen voor jongeren in kaart gebracht wordt. Plannen kunnen nl. alleen ontwikkeld worden op een aantoonbare vraag. Hij attendeert erop dat het woonbeleid momenteel wordt geactualiseerd. Er wordt niet meer uitgegaan van krimp. Een deelnemer aan de vergadering stelt dat de gemeente geen actief grondbeleid voert. De wethouder legt uit dat er sprake is van een faciliterend grondbeleid. Er wordt wel actief aangekocht als het nodig is, waarbij voorstellen worden getoetst op de werkelijke vraag.
Een deelnemer aan de vergadering maakt van de gelegenheid gebruik om bij de wethouder te informeren naar de mogelijkheden voor het ontwikkelen van een industrieterrein bij Drempt. De wethouder vindt het een interessante suggestie en geeft aan hoe gekeken wordt wat er mogelijk is en dat er ‘spelregels’ worden ontwikkeld in de nieuwe omgevingsvisie van de gemeente. Hij attendeert op de site van Achterhoek Ambassadeurs (8RHK).
De voorzitter stelt voor om een bijeenkomst te organiseren om over dit onderwerp nader te discussiëren. De wethouder is graag bereid daaraan deel te nemen.
Overige onderwerpen
Bloembollenactie
Initiatief van bewoners aan het begin van de Kerkstraat om de entree van Drempt op te fleuren met voorjaarsbloeiers. De Dorpsraad heeft hun verzoek om een financiële bijdrage voor de aanschaf van bloembollen graag gehonoreerd. Vervolgens is ook bijgedragen aan bloembollen voor park de Braamberg en basisschool de Klimtoren.
Omgevingsvisie gemeente Bronckhorst
Betrokkenheid bij de ontwikkeling van de omgevingsvisie van de gemeente Bronckhorst door deelname aan gesprekken en een enquête. De gemeente werkt aan een omgevingsvisie met het oog op de invoering in 2022 van de Omgevingswet, een wet die de regels voor ruimtelijke ontwikkeling moet versimpelen. Wethouder Buunk, o.a. portefeuillehouder omgevingsvisie, attendeert in dit kader op #Bronckhorst2035.
Kranslegging tijdens Dodenherdenking
In 2020 was het 75 jaar geleden dat een einde kwam aan de Tweede Wereldoorlog. In dat kader hebben de dorpsraden van Hummelo, Keppel&Eldrik en Drempt op 4 mei 2020 gezamenlijk kransen gelegd bij de oorlogsgraven op de begraafplaats in Hummelo en bij het oorlogsmonument in HoogKeppel.
Geluidsoverlast speeltuin Braamberg
De Dorpsraad heeft bemiddeld bij geluidsoverlast die door bewoners van de Braambergseweg ervaren werd van spelende kinderen in speeltuin de Braamberg. Dit heeft erin geresulteerd dat Paul Koopman, jongerenwerker bij de gemeente, in de zomer wekelijks in de speeltuin aan de slag ging. Er zijn geen klachten meer vernomen.
Speelterrein Binnenweg
De Dorpsraad houdt contact met de gemeente over de afronding van de inrichting van het speelterrein. Het idee voor het organiseren van een feestelijke opening bestaat nog steeds. Afwachten tot de corona-maatregelen zodanig versoepeld zijn dat zoiets mogelijk is.
Kennismaking gebiedswethouder Willem Buunk
Willem Buunk is Paul Hofman, die inmiddels zelf in Drempt woont, opgevolgd als gebiedswethouder voor o.a. Drempt. Tijdens een bestuursvergadering hebben de Dorpsraad en de wethouder met elkaar kennisgemaakt.
Stand van zaken sloop/nieuwbouw woningen Sité
Sité heeft laten weten dat de gemeente wil meewerken aan het verlenen van een omgevingsvergunning voor de bouw van 37 duurzame, levensloopgeschikte woningen. Binnenkort komt het plan ter inzage en kunnen eventuele bezwaren worden ingediend. De hoop is dat de vergunning eind augustus 2021 definitief is, waarna met de sloop en nieuwbouw kan worden begonnen.
Een deelnemer aan de vergadering plaatst vraagtekens bij de wijze waarop woningen worden toegewezen. Wethouder Buunk meldt dat deze problematiek op de agenda staat bij de gemeente en dat hij de kwestie nog eens onder de aandacht zal brengen van de met wonen belaste wethouder.
Wandelpaden slibdepot
De Dorpsraad houdt een vinger aan de pols m.b.t. de aanleg van wandelpaden op het terrein rond het voormalige slibdepot. Een en ander vordert erg traag, maar er is wel enige beweging.
Flyer Dorpsraad
Recent is, in samenwerking met Ceciel Bremer, een flyer ontworpen met informatie over de Dorpsraad Drempt. Binnenkort zal deze huis aan huis verspreid worden om meer bekendheid te geven aan het bestaan en de activiteiten van de Dorpsraad.
Ook is de website van de Dorpsraad www.dorpsraaddrempt.nl (deel uitmakend van www.drempt.info) onlangs opgefrist.
6. Rondvraag
Eén van de leden informeert hoe vaak de Dorpsraad vergadert.
Ieder jaar vindt, conform de statuten, een algemene ledenvergadering plaats. Daarnaast vergadert het bestuur 6 à 8 keer per jaar en zijn er zo nu en dan werkgroepvergaderingen.
De suggestie wordt gedaan om, met het oog op de binding, vaker met de leden bij elkaar te komen. De voorzitter merkt op dat hij het belangrijk vindt om, als daar aanleiding toe is, over specifieke onderwerpen bijeenkomsten te beleggen met de leden.
Willy Toonk bedankt voor de uitnodiging voor de vergadering. Zij is onlangs Jan Ditzel opgevolgd en is nu, samen met Arie Vries, gebiedsambtenaar van de gemeente Bronckhorst voor o.a. Drempt. De voorzitter nodigt haar uit om binnenkort, indien mogelijk persoonlijk, nader te komen kennismaken met de Dorpsraad Drempt.
7. Sluiting
Om 21:45 uur sluit de voorzitter de vergadering, dankt allen voor hun inbreng en spreekt de hoop uit dat de volgende algemene ledenvergadering weer in fysieke vorm zal kunnen plaatsvinden.
VERSLAG JAARVERGADERING 12 FEBRUARI 2020
Dorpsraad Drempt
Verslag ledenvergadering 2020
Datum: woensdag 12 februari 2020, aanvang 20:00 uur
Locatie: Dorpshuis, Kerkstraat 89, Drempt
1. Opening
De voorzitter, Bennie Hakvoort, opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom, in het bijzonder wethouder Paul Hofman en de gebiedsambtenaren Arie Vries en Jan Ditzel. Ook verwelkomt hij Karl Lusink en blikt kort vooruit op diens presentatie later op de avond over Drempt tijdens de oorlog en de bevrijding.
2. Bestuur Dorpsraad Drempt
De leden van het huidige bestuur van de Dorpsraad worden voorgesteld: Bennie Hakvoort (voorzitter), Magda Bronkhorst (secretaris), Henk Barends (penningmeester), Jeroen Bremer, John Thijssen, Theo Bentvelzen en Hans van den End. Bestuurslid Annemarie Brouwer is verhinderd vanavond.
3. Verslag ledenvergadering d.d. 13 februari 2019
Het verslag, te vinden op de website van de Dorpsraad, wordt zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd.
4. Financieel verslag 2019
De penningmeester geeft een toelichting op het verslag.
Vanuit de zaal komt de vraag waarom er zo weinig (betalende) dorpsraadleden zijn. Geconstateerd wordt dat een actievere ledenwerving en een actievere contributie inning wenselijk zijn. Betrokkenheid van (meer) leden is noodzakelijk voor het draagvlak van de Dorpsraad. Het bestuur van de Dorpsraad zal zich erover beraden hoe dit te realiseren is.
De kascommissie, bestaande uit Herman Bolwiender en Dineke Pelgrom-Zadelhoff, heeft het financieel verslag over 2019 akkoord bevonden en adviseert de penningmeester decharge te verlenen. De voorzitter neemt dit advies over en bedankt de commissie voor haar werkzaamheden.
De kascommissie voor het financieel verslag 2020 zal bestaan uit Dineke Pelgrom-Zadelhoff, Jan Maalderink en Arno Julsing (reserve).
5. Terugblik en vooruitblik
John Thijssen geeft met behulp van een powerpointpresentatie een terugblik en vooruitblik op de activiteiten van de Dorpsraad.
Onder meer komt aan de orde:
Informatie over de Dorpsraad Drempt is te vinden via www.drempt.info (verzorgd door Gerard Maalderink).
Aanleg glasvezel is/wordt gerealiseerd, zowel in het buitengebied als in de kleine kernen.
Speelterrein Binnenweg: er is inmiddels een fietscrossbaan aangelegd en er zijn bomen aangeplant. In de loop van het jaar vindt de verdere aankleding plaats.
De Dorpsraad wil, in samenspraak met de basisschool, zorgen voor een feestelijke opening. Vanuit de zaal wordt de suggestie/het aanbod gedaan om leden van fietsclub De Zwaluwen een clinic te laten geven. Mogelijk kan door hen ook kleding beschikbaar worden gesteld. Is genoteerd!
De Dorpsraad heeft vorig jaar het initiatief genomen om de interesse in Drempt te peilen voor de oprichting van een energiecoöperatie in het kader van de postcoderoos-regeling, waarbij het mogelijk is te profiteren van de voordelen van zonnepanelen, ook als je zelf geen geschikt dak daarvoor hebt.
Er is in het Dorpshuis een aantal bijeenkomsten georganiseerd voor belangstellenden waarbij o.a. door vertegenwoordigers van de energiecoöperatie Zonkracht Hummelo en de AGEM (Achterhoekse Groene Energie Maatschappij) uitleg is gegeven over de mogelijkheden.
Hoewel er ruim interesse bleek voor eventuele deelname aan een energiecoöperatie, bleken er niet voldoende mensen te zijn die tijd en energie beschikbaar hadden om ‘de kar te trekken’. Mogelijk ontstaat in de toekomst de gelegenheid om aan te sluiten bij een dergelijk project in Doesburg. We houden een vinger aan de pols.
Op 29 juni 2019 vond de feestelijke opening door wethouder Hofman plaats van park De Braamberg, sluitstuk van de omvorming van het groen in Drempt.
Op 10 september 2019 bracht het College van B en W, in gezelschap van de gebiedsambtenaren, Dorpsraadleden en een vertegenwoordiger van Sité, een informeel bezoek aan Drempt. Er werd een kijkje genomen bij de renovatie van de huurwoningen door Sité, de speeltuin, park De Braamberg, tattooshop Inkbrothers, de aanleg van het speelterrein aan de Binnenweg en het nieuwe parkeerterrein in Achter-Drempt.
De Dorpsraad houdt contact met het Waterschap Rijn en IJssel over de inrichting van het gebied rond het voormalige slibdepot, met name de aanleg van wandelpaden. E.e.a. vordert trager dan gewenst.
Vraag uit de zaal: is er controle op het eventueel lekken van het slibdepot?
Antwoord: de provincie heeft peilbuizen aangelegd; voor nadere informatie kan men zich wenden tot de provincie.
Verkeersproblematiek. Zowel de onveiligheid van de Zomerweg, het besluit tot afsluiting van de Braambergseweg voor doorgaand gemotoriseerd verkeer als de tijdelijke afsluiting van de Zomerweg (Doesburg) wegens werkzaamheden houdt de gemoederen bezig.
Vrijwel iedereen, ook de Dorpsraad, werd verrast door het besluit om de Braambergseweg af te sluiten. Er is zorg over de gevolgen die dit heeft voor andere wegen in Drempt. Wethouder Hofman legt uit hoe e.e.a. verlopen is en dat dit samenhangt met het feit dat de Braambergseweg geen verkeersfunctie heeft in de zin van doorstroming en eigenlijk alleen voor aanwonenden van belang is. Mochten er toch problemen elders ontstaan, dan zal daar zeker naar gekeken worden.
De wethouder erkent dat er slechte communicatie is geweest tussen de gemeente Doesburg en de gemeente Bronckhorst over de aanpassing van de Zomerweg, maar verwacht dat die voortaan beter zal verlopen.
Vanuit de zaal komt de suggestie om een werkgroep samen te stellen die zich bezighoudt met de verkeersproblematiek in Drempt. Een vijftal personen heeft aangegeven daaraan deel te willen nemen. De Dorpsraad zal zorgen voor een eerste bijeenkomst van deze werkgroep.
De Dorpsraad is benaderd door Sports2play. Sports2play ondersteunt, in samenwerking met Norwell Outdoor fitness, initiatieven om ‘beweegparken’ voor jong en oud (met multifunctionele outdoor fitness toestellen) te realiseren door het opstellen van een projectplan en het aanvragen van de juiste subsidies/fondsen. Mocht er interesse zijn dan wil de Dorpsraad nagaan wat de concrete mogelijkheden zijn. Zie www.sports2play.nl.
De toekomst van de Dorpsraad. Er wordt gediscussieerd over de vraag hoe meer betrokkenheid en draagvlak gecreëerd kan worden. Suggesties die de Dorpsraad meegegeven worden: formuleer een aantal speerpunten, benader mensen met expertise en voldoende tijd, benader ook jongere mensen, zorg voor een goede communicatie.
Tot slot: het bestuur van de Dorpsraad Drempt roept iedereen op om met suggesties te komen voor onderwerpen waar zij zich mee bezig zou moeten/kunnen houden! Wie op enigerlei wijze een bijdrage denkt te kunnen leveren is uiteraard van harte welkom!
6. Bestuurswisseling
Drie bestuursleden nemen vanavond afscheid. De voorzitter bedankt Theo Bentvelzen en John Thijssen voor hun jarenlange inzet en biedt hen een VVV-bon en bloemen aan. Voorzitter Bennie Hakvoort neemt zelf ook afscheid. Zijn opvolger, Jeroen Bremer, staat stil bij het feit dat Bennie sinds 2015 bestuurslid en sinds 2016 voorzitter van de Dorpsraad is geweest en dat hij die taak onvermoeibaar en met grote betrokkenheid inhoud heeft gegeven. Als dank ontvangt ook hij een VVV-bon en bloemen. Bij acclamatie wordt Bert Mulder als nieuw bestuurslid verwelkomd.
Volgend jaar komen twee bestuursfuncties vacant. Het bestuur maakt graag kennis met belangstellenden.
7. Rondvraag
Irene Peters vraagt aandacht voor de jaarlijkse zwerfvuilactie die op zaterdag 21 maart a.s. weer plaatsvindt in Drempt. De start is om 9.30 uur bij park de Braamberg. Na afloop is er een warme hap in het Dorpshuis.
Zij attendeert ook op de gratis mezenkastjes die inwoners van Bronckhorst, in het kader van de bestrijding van de eikenprocessierups, bij de gemeente kunnen aanvragen.
Verder zou zij graag zien dat de voortuinen van de huurwoningen in Voor-Drempt ‘vergroenen’. Haar wordt geadviseerd daarover contact op te nemen met verhuurder Sité.
Uit de zaal komt de vraag of er al nieuws te melden is over sloop en nieuwbouw van de seniorenwoningen in Drempt door Sité. Dat is niet het geval. Zodra en meer bekend is, zal Sité eerst de betrokken bewoners informeren.
8. Presentatie door Karl Lusink: Van oorlog naar vrijheid - Drempt 1940-1945
Karl Lusink, amateurhistoricus uit Drempt die al meer dan dertig jaar onderzoek doet naar de periode van de Tweede Wereldoorlog in de voormalige gemeente Hummelo en Keppel, vertelt aan de hand van door hem verzameld materiaal over Drempt en omgeving tijdens de oorlog en de bevrijding.
9. Sluiting
De voorzitter dankt Karl Lusink voor zijn interessante presentatie en biedt hem een fles wijn van ‘t Heekenbroek aan. De overige aanwezigen dankt hij voor hun komst en inbreng. Vervolgens sluit hij rond 23.00 uur de bijeenkomst en nodigt hij iedereen uit voor een drankje aan de bar.
VERSLAG JAARVERGADERING 13 FEBRUARI 2019
Dorpsraad Drempt
Verslag ledenvergadering 2019
Datum: woensdag 13 februari 2019, aanvang 20:00 uur
Locatie: Dorpshuis, Kerkstraat 89, Drempt
1. Opening
De voorzitter, Bennie Hakvoort, opent de vergadering en heet de aanwezigen welkom, in het bijzonder wethouder Paul Hofman en de gebiedsambtenaren Arie Vries en Jan Ditzel. De voorzitter zegt blij te zijn met de grote opkomst van belangstellenden.
2. Bestuur Dorpsraad Drempt
De leden van het huidige bestuur van de Dorpsraad worden voorgesteld: Bennie Hakvoort (voorzitter), Magda Bronkhorst (secretaris), Henk Barends (penningmeester), John Thijssen, Theo Bentvelzen, Annemarie Brouwer, Han Norder en Hans van den End. Han Norder treedt vanavond terug als bestuurslid. De voorzitter blikt kort terug op de activiteiten die Han heeft verricht voor de Dorpsraad, bedankt hem daarvoor en biedt hem bloemen en een attentie aan. Als nieuwe bestuurslid wordt Jeroen Bremer verwelkomd. Volgend jaar komen twee bestuursfuncties vacant. Het bestuur maakt graag kennis met belangstellenden.
3. Verslag ledenvergadering d.d. 31 januari 2018
Het verslag, te vinden op de website van de Dorpsraad, wordt zonder op- of aanmerkingen goedgekeurd.
4. Financieel verslag 2018
De penningmeester geeft een toelichting op het verslag. De kascommissie bestaande uit Jan Dikker en Herman Bolwiender heeft het financieel verslag over 2018 akkoord bevonden. De voorzitter dankt hen voor hun werkzaamheden. De kascommissie voor het financieel verslag 2019 zal bestaan uit Herman Bolwiender, Dineke Pelgrom-Zadelhoff en Jan Maalderink (reserve). Vanuit de zaal wordt opgemerkt dat er, gelet op de cijfers, kennelijk slechts 54 betalende dorpsraadleden zijn. De penningmeester bevestigt dit en spoort iedereen aan om, voor zover dat nog niet gebeurd is, alsnog het lidmaatschapsgeld à €5,- over te maken. Bovendien wordt er op geattendeerd dat er in de zaal formulieren aanwezig zijn waarmee men zich kan opgeven als lid van de Dorpsraad Drempt.
5. Projecten
John Thijssen neemt aan de hand van de door hem vervaardigde powerpointpresentatie de afgesloten en lopende projecten waarbij de Dorpsraad betrokken is, door.
Onder meer komt aan de orde:
De website www.dorpsraaddrempt.nl is geïntegreerd in www.drempt.info (opgezet door Gerard Maalderink), maar blijft als zodanig ook bereikbaar.
Er hebben zich voldoende deelnemers aangemeld om aanleg van glasvezel in het buitengebied te realiseren.
Het bestuur van de Dorpsraad heeft, in samenwerking met Stichting Present Bronckhorst, een dorpsgenoot geholpen met het verrichten van klussen waar hij zelf niet toe in staat is. (Stichting Present Bronckhorst brengt door zorgprofessionals bij hen aangemelde hulpvragers en groepen die - eenmalig - een vrijwilligersklus willen doen, bij elkaar).
De nieuwe parkeerplaats in Achter-Drempt heeft, na een verzoek van de Dorpsraad aan de gemeente, officieel de naam Willibrordusplein gekregen; het realiseren van een rechtstreekse toegang tot de sportvelden is ook besproken, maar blijkt zeer problematisch te zijn.
De vrijwillige ruilverkaveling rond het voormalige slibdepot is vrijwel afgerond; de Dorpsraad is in overleg met het Waterschap Rijn en IJssel over de inrichting van het gebied, met name over de aanleg van wandelpaden.
De omvorming van openbaar groen/reconstructie Voor-Drempt vordert; uit de zaal komt de vraag of de Dorpsraad bij de gemeente aandacht kan vragen voor de aankleding van de parkeerplaats bij Waardeel met een beukenhaagje, waarop een ander uit de zaal attendeert op de mogelijkheid met de buurt (de verzorging van) het groen bij bv. een parkeerplaats te adopteren.
Renovatie/sloop van huurwoningen:
als voldoende bewoners (minimaal 70%) akkoord gaan, kan voor de zomervakantie begonnen worden met de renovatie
de sloop/nieuwbouw van de seniorenwoningen is opgedeeld in twee fasen. 1e fase (19 woningen aan De Marke en de Kerkstraat) leeg per 1-9-2019, oplevering nieuwbouw verwacht 2e helft 2020; 2e fase (22 woningen) leeg niet voor midden 2020, oplevering nieuwbouw nog niet bekend. De nieuwbouw betreft levensloopgeschikte woningen die zijn bedoeld voor senioren en mensen met een fysieke beperking.
Vraag uit de zaal: waarom komen er geen starterswoningen? Wethouder Paul Hofman geeft een toelichting over een actieve groep jongeren in Keijenborg en Hummelo die in het kader van cpo (collectief particulier opdrachtgeverschap) hun eigen (starters)huis gaan bouwen.
Vraag uit de zaal: kan de Dorpsraad een rol spelen bij het informeren van de jeugd over de mogelijkheden die er zijn? Dit zal worden onderzocht.
De veiligheid op de Zomerweg is een punt van zorg; de Dorpsraad heeft hierover contact met de gemeente en probeert het onderwerp ‘op de agenda’ te houden. Uit de zaal komen opmerkingen over o.a. sluipverkeer, zwaar vrachtverkeer, de gewijzigde voorrangsregeling en gebrek aan handhaving. Wethouder Paul Hofman legt uit dat handhaving een zaak van de politie is en niet van de gemeente en vertelt dat de verkeerskundigen van de gemeenten Bronckhorst en Doesburg in gesprek zijn over verbetering van de veiligheid op de Zomerweg.
De Dorpsraad heeft, in overleg met de Jeugdvereniging een brief gestuurd aan de gemeente met suggesties voor de inrichting van het speelterrein aan de Binnenweg, dat tot de zomer nog in gebruik is voor opslag i.v.m. de reconstructie van Voor-Drempt; er is een gesprek gepland met de verantwoordelijke gemeenteambtenaar.
De Dorpsraad heeft het initiatief genomen om de interesse in Drempt te peilen voor de oprichting van een energiecoöperatie in het kader van de postcoderoos-regeling, waarbij het mogelijk is te profiteren van de voordelen van zonnepanelen, ook als je zelf geen geschikt dak daarvoor hebt. Een dergelijke coöperatie is vorig jaar succesvol van start gegaan in Hummelo (Zonkracht Hummelo). Op 8 januari jl. vond een informatieavond voor geïnteresseerden plaats. Er bleek voldoende animo om een vervolgbijeenkomst te organiseren, die zal plaatsvinden in het Dorpshuis op dinsdag 26 februari a.s. om 20.00 uur.
Tot slot: het bestuur van de Dorpsraad Drempt roept iedereen op om met suggesties te komen voor onderwerpen waar zij zich mee bezig zou moeten/kunnen houden!
6. Rondvraag
Irene Peters attendeert erop dat op zaterdag 23 maart a.s. weer een zwerfvuilactie plaatsvindt in Voor- en Achter-Drempt. De start is om 9.30 uur bij park de Braamberg.
PAUZE
7. Optreden van Irene van der Aart met haar programma ‘De Boer Op’
Irene is bekend als columniste van onder ander De Gelderlander, maar ook als actrice, zangeres en cabaretière. Zij schrijft op een relativerende en humorvolle manier over het leven op het platteland. Zelf komt zij uit het Westen, maar zij woont samen met haar boer Gerard in de Achterhoek. Deze avond gaf zij op originele wijze een kijkje in haar leven als ‘stadse’ op het platteland, waarbij zij zich verbaast over Achterhoekse gebruiken.
8. Sluiting
De voorzitter dankt Irene van der Aart voor haar bijzonder leuke optreden en biedt haar bloemen aan. De overige aanwezigen dankt hij voor hun komst en inbreng. Vervolgens sluit hij rond 22.30 uur de bijeenkomst en nodigt hij iedereen uit voor een drankje aan de bar.
VERSLAG JAARVERGADERING 09 FEBRUARI 2017
Dorpsraad Drempt
Verslag jaarvergadering 2017
Datum: donderdag 9 februari 2017, aanvang 20:00 uur
Locatie: Dorpshuis, Kerkstraat 89, Drempt
Opening
Bennie Hakvoort opent, als voorzitter, de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezigen (ongeveer 35 inwoners van Drempt) welkom.
Een bijzonder woord van welkom is er voor de beide gebiedsambtenaren t.w. Arie Vries en Jan Ditzel en notaris Mr. J.A. (Jeroen) te Lindert die na de pauze de inleiding zal verzorgen.
Door de gelijktijdig georganiseerde literaire avond van Plezier in Lezen in Hoog-Keppel zijn er misschien wat minder inwoners dan verwacht.
Van het bestuur is afwezig de penningmeester Henk Barends i.v.m. verhuis-werkzaamheden.
De consumpties op deze avond zijn voor rekening van de Dorpsraad.
Even voorstellen
De bestuursleden van de Dorpsraad Drempt worden in het kort voorgesteld door de voorzitter.
Notulen ledenvergadering d.d. 08 maart 2016
De notulen van de vorige ledenvergadering, die ook op de website staan, worden goedgekeurd zonder op- of aanmerkingen.
Financieel verslag 2016
Theo Bentvelzen presenteert de cijfers over 2016 en geeft een toelichting over de fin. bijdragen van de Dorpsraad aan diverse lokale initiatieven.
De kascommissie, bestaande uit Bert Mulder en Herman Garretsen, hebben het financieel verslag over 2015 en 2016 goedgekeurd.
De nieuwe kascommissie voor 2018 zal bestaan uit Jan Dikker, Herman Garretsen en Herman Bolwiender (reserve)
In 2016 waren er ongeveer 83 inwoners lid van de Dorpsraad.
Op de vraag van Johan Volkers of er plannen zijn om dit ledenaantal te verhogen antwoordt de voorzitter dat de huis aan huis bezorgde flyers afgelopen zomer misschien wel meer bekendheid hebben gegenereerd maar nauwelijks nieuwe betalende leden hebben opgeleverd.
Lopende projecten
John Thijssen neemt aan de hand van de door hem vervaardigde powerpoint presentatie de actuele en lopende projekten door.
Toekomstige zaken
Voor 2017 worden actueel:
de onderhoudswerkzaamheden aan de N317 tussen de rotonde onder aan de N338 en Doetinchem.
Met name de daarmee gepaard gaande verkeers-maatregelen en dus alternatieve verkeersstromen hebben onze aandacht.
De omvorming van het openbaar groen en de reconstructie van Voor-Drempt.
(info avond op dinsdag 21 februari a.s. en 2 inloopmomenten op 1 en 7 maart in het Dorpshuis)
De uitnodiging hiervoor is door de gemeente huis aan huis bezorgd.
Mochten er verder nog lokale initiatieven zijn meld dit s.v.p. dan kunnen we dat (gezamenlijk) oppakken.
Pauze
Inleiding door notaris Mr. J.A. (Jeroen) te Lindert
De notaris neemt ons mee in de nieuwe en actuele wet- en regelgeving bij
Samenlevingsovereenkomst/testament
Gemeenschap van goederen
Aanvaarden van een erfenis
Het schenkingsrecht en de daarbij behorende fiscale mogelijkheden/onmogelijkheden en
Het levenstestament
De voorzitter overhandigt hem na afloop een attentie bestaande uit Dremptse produkten.
Rondvraag en afsluiting
Hans Kooy:
Wat is de functie-inhoud van de gebieds-ambtenaar?
Arie Vries legt uit dat ze voor diverse uiteenlopende zaken een laagdrempelige verbinding zijn tussen de inwoners en de gemeente: waar moet je zijn / wie kan je helpen / zullen wij de kontakten leggen ?
Johan Volkers:
Vraagt een uitleg over de plannen voor de onderhouds-werkzaamheden aan de N317:
Bert Gudden licht e.e.a. globaal toe met het advies om de betreffende inspraak-avond te bezoeken.
Datum e.d. hiervoor zijn nog niet bekend.
Bennie Hakvoort:
Roept enthousiaste en (jonge) belangstellenden voor een bestuursfunctie op zich aan te melden
mede omdat er eind 2017 enkele bestuursleden aftredend zijn
Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 22.00 uur en dankt iedereen voor de aanwezigheid en inbreng.
VERSLAG JAARVERGADERING 8 MAART 2016
Dorpsraad Drempt
Verslag jaarvergadering 2016
Datum: dinsdag 8 maart 2016, aanvang 20:00 uur
Locatie: Dorpshuis, Kerkstraat 89, Drempt
1. Opening
Bennie Hakvoort opent als voorzitter de vergadering om 20.00 uur en heet de aanwezigen (ongeveer 45 personen) welkom. Een bijzonder woord van welkom is er voor Marianne Besselink als nieuwe burgemeester van de gemeente Bronckhorst, Nienke Droppers als v.m. kernencontact-functionaris en Jan Ditzel als gebiedsambtenaar.
De consumpties op deze avond zijn voor rekening van de Dorpsraad.
2. Notulen ledenvergadering d.d. 15 januari 2015
De notulen van de vorige ledenvergadering worden goedgekeurd zonder op- of aanmerkingen.
3. Voorstelronde
De leden van het bestuur van de Dorpsraad worden voorgesteld aan de aanwezigen.
Burgemeester Marianne Besselink stelt zichzelf voor aan de aanwezigen en gaat in op haar voorgaande functies in den Haag en Groningen en haar uiteindelijke keuze om te solliciteren naar de functie van burgemeester van de gemeente Bronckhorst.
De gemeente Bronckhorst staat volgens haar landelijk goed op de kaart met de nodige aandacht voor het behoud van de leefbaarheid op de langere termijn.
4. Financieel verslag 2015
Henk presenteert de cijfers over 2014 en 2015 en geeft een toelichting over de fin. bijdragen van de Dorpsraad aan diverse lokale initiatieven.
De kascommissie, bestaande uit Anton Sonneveld en Bert Mulder, hebben het financieel verslag over 2014 goedgekeurd.
De beoordeling over 2015 door de kascommissie volgt t.z.t.
De nieuwe kascommissie zal bestaan uit Bert Mulder, Jan Dikker en Herman Garretsen (reserve).
In 2014 waren er 82 inwoners lid van de Dorpsraad en in 2015 is dat gestegen naar 92 leden.
5. Lopende projecten
De ontwikkelingen m.b.t. Zorg en Welzijn wordt nader toegelicht door Irene. Wat is er in het afgelopen jaar al gerealiseerd en wat zijn de wensen/acties voor 2016.
Bibliotheek/plezier in lezen wordt toegelicht door Ine. In de komende weken zal een flyer worden verspreid om vrijwilligers te werven t.b.v. het voorlezen en het zijn van een maatje voor iemand die zelf niet naar een bibliotheek kan gaan.
De stand van zaken m.b.t de herinrichting van het slibdepot wordt uiteengezet door Bert. John vertelt het e.e.a. over de plannen voor de omvorming van het openbaar groen in Voor-Drempt. Er worden 2 of 3 vrijwilligers gevraagd om zitting te nemen in de werkgroep om samen met de gemeente de plannen te concretiseren.
Het park Braamberg wordt gedeeltelijk eerder opgepakt door de gemeente in samenwerking met omwonenden.
Het hondentoilet aan de Binnenweg wordt verwijderd omdat daar geen gebruik van wordt gemaakt / nog wel 2 borden plaatsen bij het wandelpad met de eis dat de honden moeten zijn aangelijnd.
Breedband internet buitengebied. Theo geeft uitleg over de huidige stand van zaken en vindt bij de burgemeester en LTO belangrijke medestanders om een glasvezel-netwerk aan te leggen in het buitengebied (grijze gebied) met een zo hoog mogelijke dekkingsgraad.
Han vertelt over de recente ontwikkelingen m.b.t. de sporthal in Hoog-Keppel o.a. over de ontvlechting van Zonnewater en het aantreden van een nieuw bestuur. Het nieuwe bestuur zoekt nog extra bestuursleden en vrijwilligers om de exploitatie sluitend te krijgen.
Mochten er nog andere lokale initiatieven zijn meld dat dan bij de Dorpsraad.
6. Pauze
7. Bestuurswijzigingen
Ine Buiting neemt afscheid van het bestuur en de voorzitter bedankt haar voor de jarenlange inzet en overhandigt haar een boeket bloemen en 2 flesjes lokale wijn.
Als nieuw bestuurslid wordt Annemarie Brouwer welkom geheten en de benoeming wordt goedgekeurd door alle aanwezigen.
7. Inleiding Marianne Besselink
De burgemeester geeft uitleg over haar ervaringen m.b.t. de explosieve krimp in de regio Groningen waar in sommige dorpen de krimp varieert tussen 12% en 30%.
Vooral de basisscholen geven soms een nog hogere daling van het aantal leerlingen aan.
Hierdoor ontstaan er nieuwe ontwikkelingen zoals stedelijke kernen, centrum-dorpen met een beperkt aantal basis-voorzieningen en woondorpen.
Tevens kan het nodig zijn om b.v. in overleg met woning-coöperaties het aantal woningen te reduceren door sloop en bestaande woningen leeftijd-bestendig te maken waardoor de bewoners langer zelfstandig kunnen blijven wonen.
Tevens zal het onderhoud van woningen op peil moeten blijven om de waarde te handhaven van de betreffende en omliggende panden.
In combinatie met de beschikbaarheid van minder financiële middelen zal er een grotere betrokkenheid en meer initiatieven en meer inspanning van de bewoners worden vereist.
In de gemeente Bronckhorst en in de regio Achterhoek is al tijdig ingespeeld op de veranderende omstandigheden waardoor de bouwvolumes sterk naar beneden zijn bijgesteld om het bouwen voor verdere leegstand te voorkomen en een evenwichtige woningmarkt te realiseren.
Na afloop van deze inleiding wordt Marianne Besselink bedankt voor haar aanwezigheid en haar kennismaking met de inwoners van Drempt.
De voorzitter overhandigt haar eveneens een boeket bloemen en 2 flessen lokale wijn.
Nienke Droppers wordt bedankt voor haar samenwerking met de Dorpsraad Drempt in de afgelopen jaren en ontvangt tevens een boeket bloemen.
7. Rondvraag en afsluiting
Gerard van Heusden:
Hoe staat het met het voortbestaan van het dorpshuis ?
Ton Plagman geeft nadere informatie over de in 2015 ingeslagen weg en de plannen voor 2016 en de daaropvolgende jaren.
Ook hier zal het nodig zijn om extra vrijwilligers te werven om de toename van de activiteiten te bemensen.
12. Sluiting
De voorzitter sluit de vergadering om 22.00 uur en dankt iedereen voor de aanwezigheid en inbreng.
NOTULEN VAN DE LEDENVERGADERING VAN DORPSRAAD DREMPT OP DO. 15 JANUARI 2015
Opening: Voorzitter Ton Plagman heet alle aanwezigen van harte welkom. In het bijzonder worden de leden van het sociaal team Bronckhorst-zuid verwelkomd. Hij spreekt de verwachting uit dat dit een belangrijke avond zal gaan worden voor de mensen in Drempt met betrekking tot het onderwerp zorg.
Mededelingen: Er wordt meegedeeld dat de koffie op rekening van het bestuur komt.
Bestuursaangelegenheden:
Jaarverslag van de secretaris, waarbij de hoofdzaken mondeling worden toegelicht. Op de site www.dorpsraaddrempt.nl staat het volledige jaarverslag.
Jaarverslag van de penningmeester: ook dit verslag wordt mondeling toegelicht, waarna de kascommissie bij monde van de heer Anton Sonneveld decharge verleent aan de penningmeester. Bert Mulder is aftredend kascommissielid; Jan Dikker is zijn opvolger en Gerrie Jansen wordt als reservelid toegevoegd.
De aftredende leden Paul Verploegen en Johan Volkers worden bedankt voor hun inzet voor de dorpsraad in de afgelopen periode en als nieuwe leden worden aan het bestuur toegevoegd de heren: Bennie Hakvoort, Han Norder en John Thijssen.
Zorg en welzijn: Na een korte inleiding door Ton en Paul wordt de coördinator van het sociaal team Diana Nijland aan het woord gelaten. Zij vertelt aan de hand van een powerpoint presentatie welke veranderingen er in de wetgeving m.b.t. de zorg per 1 januari 2015 zijn ingevoerd en wat dit voor gevolgen heeft voor mensen die op die zorg zijn aangewezen. Ook Daniëlle Segers verzorgt een deel van de informatie en de hoofdzaken hiervan zijn:
het sociaal team is dagelijks bereikbaar in het gezondheidscentrum in Hoog-Keppel aan de van Panhuysbrink. Zij zijn hét aanspreekpunt voor alle vragen over zorg, welzijn en werk. Er hoeft geen afspraak vooraf te worden gemaakt en de openingstijden zijn: maandag: 08.30 – 12.30 uur dinsdag: 17.00 – 20.00 uur woensdag: 13.00 – 17.00 uur donderdag: 13.00 – 17.00 uur vrijdag: 08.30 – 12.30 uur
vanaf 2015 zijn gemeenten verantwoordelijk voor ondersteuning, begeleiding en dagbesteding.
2015 is een overgangsjaar, waarin bestaande indicaties doorlopen.
een herindicatie moet 6 weken van tevoren worden aangevraagd.
voor 1 januari 2016 moeten alle indicaties opnieuw zijn ingesteld.
er zijn belangrijke wijzigingen in de participatiewet.
er wordt gestreefd naar individueel maatwerk.
ook in de Jeugdwet zijn belangrijke wijzigingen, waarbij de gemeente de uitvoering gaat regelen.
de zorg in natura en het persoonsgebonden budget zijn ook aan veranderingen onderhevig.
voor de huishoudelijke hulp wordt meer naar het resultaat gekeken en niet alleen naar de uren hulp.
ook de regeling hoge zorgkosten zijn gewijzigd.
de gemeente heeft gekozen voor Menzis als ziektekosten verzekering.
Rondvraag:
door diverse aanwezigen wordt een beroep gedaan op de mensen in Drempt om elkaar te ondersteunen als er behoefte is aan maatschappelijke ondersteuning. De dorpsraad zal initiatieven van harte ondersteunen!
op de site Per Saldo staat uitvoerige informatie over de indicering.
de stichting welzijn ouderen is omgedoopt in stichting welzijn en heeft in het gezondheidscentrum haar vestiging.
de gebiedsambtenaar Helmig v.d. Kolk van de gemeente Bronckhorst geeft aan dat hij de geconstateerde problemen m.b.t. de veranderde verkeerssituatie bij de afslag Zomerweg – Veenweg bij de gemeente zal aankaarten.
Sluiting: Voorzitter Ton Plagman bedankt iedereen voor de aanwezigheid en de constructieve wijze waarop met elkaar is gediscussieerd. De leden van het sociale team worden speciaal bedankt voor de nuttige informatie die ze hebben gegeven.
Johan Volkers, secretaris.
Een uitgebreid verslag van het onderwerp 'zorg' wordt separaat toegevoegd aan deze notulen.